Nesnášenlivost vůči lepku je poměrně známá věc. Málo už se však ví, že vyřazením lepku z potravy často pomáhá i těm, kteří bezlepkovou dietu držet nemusejí. Nejenže se cítí lépe, mají také díky tomu více energie, ale dokážou snadno i snížit svoji váhu. Zatěžování trávicího systému lepkem má totiž řadu negativních efektů.
Díky životnímu stylu a především středu pak lidí, kteří trpí nesnášenlivostí vůči lepku, neustále přibývá. Nejen, že s bezlepkovou dietou musí zcela změnit své stravovací návyky, ale je také nutné se naučit, jaké jednotlivé potraviny jsou při bezlepkové dietě vhodné. Nesnášenlivost lepku je navíc poměrně nákladnou záležitostí. Kvalitní bezlepkové suroviny jsou k dostání především ve specializovaných prodejnách a ve většině případů se doporučuje vlastní, domácí příprava pokrmů. Jen malé množství hotových jídel je totiž stoprocentně bezlepkových.
Celkem zajímavou variantou pro obě skupiny, tedy celiaky i ty, co chtějí žít zdravěji, může být látka zvaná Glukomanan. Jde o rozpustnou vlákninu, které jsou totiž připisovány mnohdy až zázračné hubnoucí účinky. Dokáže totiž v žaludku zvětšit svůj objem. Proto je velmi, velmi často součástí veškerých hubnoucích přípravků či diet, které znáte.
Dají se však výjimečně najít i v klasické formě, například jsou nyní k dispozici i přírodní zeleninové těstoviny Perfect Pasta, které neobsahují nic víc než vodu (96 %) a zmíněnou látku zvanou Glukomannan (3,8 %) v čisté formě, tedy bez dalších minerálů, vitamínů a ostatních látek.
V chutných těstovinách pak obsažený Glukomannan zvětšuje v žaludku svůj objem. Bylo prokázáno, že napomáhá stabilizaci hladiny cukrů v krvi, potlačuje pocit hladu a přejídání. Glukomannan je ve značné části dietních produktů, zeleninové těstoviny jsou však čistě přírodní formou. Perfect Pasta je ideální alternativou běžných těstovin, které jsou lepkem přesyceny.
Hlavní plodina, z níž se Perfect Pasta vyrábí, nese název Konjac Amorphalus, což je odrůda kořenové zeleniny, která se pěstuje téměř výhradně v jihovýchodní Asii. Tento pokrm má široké využití, populární je zejména v oblasti dietologie, svým složením však vyhovuje i nárokům celiaků, diabetiků, vegetariánů či lidem s vysokým cholesterolem. Ani jeho příprava nemůže být snazší. Zabere maximálně 5 minut času a každý si ho navíc může dochutit dle vlastní libosti a chuti. Pro alergiky na lepek tak představuje nejen výraznou úsporu času i peněz, ale také jistotu zcela bezlepkového a přitom vysoce variabilního jídla.