Mícháte whisky s vodou? Zajímá vás, zda je to správné či nikoli? Na tuto otázku odpovídá odborník na whisky, Václav Rout (Whisky Brand Ambasador Rémy Cointreau).
„S vodou ve whisky je to velmi složité, neexistuje totiž jednoznačná odpověď. Na jedné straně naředěním whisky na 17 procent obsahu alkoholu získáme optimální chemický poměr mezi vodou a etanolem pro organoleptické hodnocení (tj. chuťové a čichové). Nicméně whisky netvoří jen voda a etanol, ale též další aromatické sloučeniny, které dotvářejí celkový výraz whisky. Přidáme-li vodu, snížíme rozpustnost některý částic, jako jsou např. estery, a naopak zvýšíme těkavost jiných, zejména hydrofobních. Proto, přidáte-li si vodu do whisky, změníte poměry mezi jednotlivými sloučeninami a posunete celkové vnímání daného vzorku. Obecně budete podstatně méně vnímat např. kouřové či cereální tóny. Což popravdě řečeno u například u whisky Octomore (whisky s nejvíce kouřovým charakterem na světě) či Port Charlotte většinou opravdu nechci. Na druhé straně je však etanol anestetikum, které při konzumaci (je potřeba si uvědomit, že čicháním také konzumujeme) postupně „umrtvuje“ vnímání. Dlouhé povalování nápoje na patře či zuřivé očichávání sklenky skutečně není to pravé.
Doporučení: degustujete-li kouřové whisky, vodu nepřidávejte (maximálně pár kapek na uvolnění aromatu), abyste si vychutnali příjemné kouřové aroma. Chcete-li však zvýraznit například spodní sladké tóny u Port Charlotte, přidejte vodu. Hlavně záleží, co od dané whisky chcete, co vás na ní přitahuje. Nicméně, jak neustále opakuji – whisky je primárně nápoj, který má přinášet potěchu a radost. Takže ji vždy pijte, jak vám to nejlépe vyhovuje a nehleďte na dogmata, která se vám odborníci i „odborníci“ snaží vnutit. Prostě si se sklenkou v ruce užívejte.„
TIP NA OSVĚŽUJÍCÍ DRINK S TULLAMORE D.E.W.
Apple D.E.W. je jednoduchý, osvěžující drink. Velmi skutečné jablečné tóny přítomné v Tullamore D.E.W. krásně doplňují chuť jablek z moštu, která dobře navazuje i na citrusové tóny naší whiskey. Výsledná chuť nám potom připomíná pečené jablko. Drink můžete zvýraznit přidáním kapky Angostury, jež mu přidá kořenitou příchuť jablečného koláče, což je překvapivá, ale velmi osvěžující kombinace.
PŘÍPRAVA
Do vysoké sklenice naplněné ledem nalijte 50 ml Tullamore D.E.W.
Dolijte jablečným moštem.
Ozdobte širším plátkem citrónu.
Sláinte (keltsky Na zdraví)