ijournal.cz

Ryby a výrobky z nich na našem talíři

red Zdroj: Frosta 25.4.2015 Gastronomie

Společnost FRoSTA založená v roce 1966 v Německu na českém trhu nyní nabízí širokou nabídku mražených potravin do maloobchodu i pro gastronomii. Hlavní kategorií jsou mražené rybí výrobky, dále nabízí mraženou zeleninu a mražená hotová jídla.

Gourmet-Filet /Users/przemek/Desktop/s6292o FRoSTA FFO Broccoli 0_bez znacznik











V roce 2011 začala společnost FRoSTA na trh uvádět výrobky s logem „100% přírodní chuť“, tedy výrobky bez přidaných ochucovadel, umělých barviv, zvýrazňovačů chuti a modifikovaného škrobu. V současné době jsou bez těchto látek vyráběny již všechny výrobky pod značkou FRoSTA. V rámci udržitelného využívání moří vyrábí FRoSTA od roku 2014 své rybí výrobky pouze ze surovin s certifikátem MSC. 
Mořské ryby a mořské plody jsou považovány za jeden z nejlepších zdrojů bílkovin a živočišných tuků. Ryby jsou primárním zdrojem živočišných bílkovin pro více jak jednu miliardu lidí, především z rozvojových zemí. Největší spotřebu mořských ryb má Asie, kde se kombinuje vysoká osobní spotřeba s velkým počtem obyvatel. Modrá značka MSC je vodítkem, které druhy ryb a mořských produktů si můžete koupit s klidným svědomím, že nedošlo k poškození zásob rybích populací. Tento štítek s bílou rybkou na modrém podkladě také poskytuje ověřitelné informace o druhu a původu ryby.

s68440-4 Kartonik Zlote paluszki rybne 300g EXP

Rybí prsty bez glutamátu a umělých barviv


V každé běžné české rodině se na talíři občas objeví nějaká ta rychlovka z mrazáku. Není na tom nic špatného, naopak v dnešní uspěchané době polotovary šetří čas a mohou být i zábavnou součástí rodinného života, protože s jejich přípravou mohou pomáhat i děti.

Mezi oblíbené pokrmy, kromě hranolek, patří rybí prsty. Podle generálního ředitele společnosti FRoSTA, která je jedním z předních výrobců rybích prstů, je to dáno tím, že primárně děti nemají v oblibě ryby a toto je pro ně chutná a atraktivní varianta konzumace rybího masa.

„Mnohé děti, ale i někteří dospělí mají určitý blok při konzumaci čerstvých ryb. Obzvláště, když to není filet, ale celá ryba. Rybí prsty jsou tedy vhodnou alternativou, pokud chceme konzumovat rybí maso,“ komentuje situaci generální ředitel společnosti FRoSTA, Jiří Minář.

rybi prstyV dnešní době je na výběr z mnoha značek i druhů rybích prstů, důležitá je však jejich kvalita. Ta se mnohdy velmi liší. Klíčovým parametrem je obsah rybího masa. U rybích prstů FRoSTA Golden fish fingers je procento rybího masa, konkrétně tresky pestré, 57 procent. Což je nadprůměr deklarovaných hodnot výrobců zastoupených na českém trhu, které se pohybují od 22 do 65 procent. Také je rozdíl mezi mletým rybím masem a filetem. Filet drží konzistenci a nerozpadá se. Ideální je, když si rybí prsty můžete připravit nejen na pánvi, ale i na sucho v troubě, což by mělo být vždy uvedeno na obalu výrobku v návodu k přípravě pokrmu.

Dalším parametrem je obsah přidaných látek, jako je koření, sůl apod. „Rybí prsty i další výrobky FRoSTA jsou označeny logem 100% přírodní chuť. To znamená, že jsme z našich výrobků odstranili zvýrazňovače chuti, především nejznámější glutamát sodný (E621), dále potravinářská barviva, ochucovadla a ztužené tuky. Místo toho používáme přírodní ingredience jako bylinky a koření,“ uvádí Jiří Minář.

                                                                                  Kulinární inspirace

zapečené rybí fileZapečené rybí filé se zeleninou

Ingredience:

1 balení toskánské zeleninové pánve FRoSTA

1 balení filé z tresky obecné FRoSTAS1311F FRoSTA warzywa na patelnie toskanskie CEE Exp nowe jezyki

1 lilek

200g strouhaného sýru mozzarella

50 ml balzamikového octa

4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř


Postup:

1) Lilek rozpůlíme, nakrájíme na plátky a opečeme na pánvi s rozehřátým olivovým olejem.

2) Přidáme zmrazenou zeleninu, krátce orestujeme a zakapeme balzamikovým octem. Osolíme a opepříme.

3) Filé připravíme podle návodu na obalu, z obou stran osolíme a opepříme.

4) Na pánvi rozehřejeme olivový olej a filé krátce osmažíme z obou stran.

5) Filé vložíme do zapékací mísy, zasypeme zeleninou a nakonec sýrem mozzarella.

6) Pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10-15 minut.

Můžeme servírovat s těstovinovými noky.


Kuře na thajský způsob

Ingredience:

1 balení thajské zeleninové pánve FRoSTAthajske kureFRoSTA warzywa na patelnie Thai Exp S1313F_1 EXP nowe jezyki

300g kuřecích filetů

200ml kokosového mléka

100g rýže

2 lžíce kysané smetany

půlka citronu, sůl

2 lžíce olivového oleje

Postup:

1. Rýži uvaříme v lehce osolené vodě.

2. Kuřecí filety nakrájíme na nudličky a osolíme, opečeme na olivovém oleji. Nakonec přidáme pár kapek citronové šťávy.

3. Přidáme zeleninu a povaříme 8 minut. Přidáme kokosové mléko, kysanou smetanu a povaříme.

4. Servírujeme s rýží.

 

 

 

 



Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Frosta