Richard Bielik je absolventem Vysoké školy hotelové v Praze. Tento inovativní a kreativní šéfkuchař zahájil svou profesní kariéru na rodném Slovensku, následně působil v předních pražských hotelech Mandarin Oriental, The Grand Mark, Augustine či Le Palais. Za zmínku jistě stojí i jeho působení v londýnské Kitchen W8 s jednou michelinskou hvězdou nebo podnicích La Bottega Tusarova, Café Lounge či Taro. Jeho posledním působištěm byla restaurace Zem v hotelu Andaz, na jejímž konceptu a úspěchu se podílel od samého počátku.
„Mám rád kreativní prostředí a rozmanitost, proto jsem se rozhodl čelit novým profesním výzvám jako šéfkuchař ALCRON restaurantu. Alcron je pro mě ikonou, místem s obrovskou tradicí a historií, kde působilo mnoho kuchařských hvězd,“ popisuje Richard. „Líbí se mi, jak místo po renovaci vypadá i jakým směrem se ubírá. Je pro mne velkým zdrojem inspirace a navíc se zde pro mne otevírá opravdu široký prostor, který lze dále rozvíjet.“
Restaurace ALCRON po svém znovuotevření zaměřila svůj koncept plant-forward směrem a nabízí moderní kuchyni, složenou z chuťově bohatých pokrmů na rostlinné bázi. Striktně se však tímto směrem nevymezuje, a tak si na své přijdou i milovníci masa a ryb. Základem plant-forward vaření a stravování jsou zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny, ovoce a semínka. Tento směr pracuje s větším množstvím surovin rostlinného původu, nedrží se však přísně veganských ani vegetariánských zásad. Důležitý je v tomto přístupu pozitivní vliv pokrmů na naše zdraví a udržitelnost, která je i neoddělitelnou součástí filozofie hotelu Almanac X Alcron Prague.
Primární koncept se nezmění ani pod taktovkou Richarda Bielika, kterému je tato filozofie vaření velmi blízká. Nové menu bude stavět na lokálních ingrediencích, sezónnosti a převážně rostlinných jídlech. Richard plánuje intenzivní spolupráci s prověřenými místními farmáři, jejichž kvalitní produkty by rád zviditelnil i u široké veřejnosti.
„Mým cílem je představit plant-forward pokrmy v atraktivní podobě. Tak, aby působily lákavě a lidé toužili po tom je ochutnat. Držet se budu svého tradičního pojetí – pokrmy budou lehké, intenzivně vychucené, komplexní. Menu bude vycházet ze sezónnosti a momentální inspirace. Pravidelně bude obměňováno, aby si hosté mohli užít různorodost,“ vysvětluje Richard.
Nové menu v Alcronu kombinuje sezónnost s inovativním přístupem k lokálním surovinám i světovými trendy a oblíbenými technikami nového šéfkuchaře. Výslednou fúzí jsou pokrmy, u kterých hosté ocení nejen lákavý vzhled, ale i plnou chuť a propracovanost – prostě komplexnost v pravém slova smyslu.
Kromě stálého menu, jehož podoba se podle dostupnosti surovin a aktuální inspirace bude pravidelně měnit, zůstane v nabídce Alcronu i lunch menu. Hlavní Richardovou vizí pro tuto oblast je jednoduchost a lehkost. Obědové menu by mělo plnit atributy easy-to-eat, easy-to-go a easy-to-prepare. Zároveň však bude splňovat i ty nejvyšší gastronomické požadavky hostů Alcronu. Klíčovou roli zde opět bude hrát sezónnost, kterou lze v tomto pojetí lépe uchopit.
Richardovým posláním je nabídnout hostům Alcronu zajímavou kuchyni v rodinném, přátelském prostředí s otevřenou atmosférou. V prostředí, kam se budou rádi vracet se svou rodinou, přáteli i obchodními partnery a kde si vychutnají lákavé a chutné pokrmy milovníci masa bok boku s těmi, co preferují pokrmy na rostlinné bázi. Přijďte se přesvědčit sami!
Otevírací doba restaurace
Pondělí – 12:00 – 15:00
Úterý – 12:00 – 15:00 a 18:00 – 23:00
Středa – 12:00 – 15:00 a 18:00 – 23:00
Čtvrtek – 12:00 – 15:00 a 18:00 – 23:00
Pátek – 12:00 – 15:00 a 18:00 – 23:00
Sledujte online:
Instagram: instagram.com/almanacxalcronprague
Facebook: facebook.com/AlmanacXAlcronPrague
LinkedIn: linkedin.com/company/almanac-x-alcron-prague