Bezlepkové potraviny mohou od počátku roku 2015 výrazně zlevnit. Sněmovna totiž schválila pozměňovací návrh zákona, díky kterému mají suroviny určené k výrobě potravin pro celiaky nově patřit do nižší desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty. Vše nyní závisí na schválení Senátu Parlamentu ČR. Laboratoře AeskuLab odhadují, že změna se pozitivně dotkne více jak 40 tisíc Čechů, kteří mají celiakii diagnostikovanou. Mnoho Čechů však stále neví, že jejich tělo lepek netoleruje, počet celiaků v Česku tak může představovat až sto tisíc lidí.
„Léky na celiakii neexistují. Jediným řešením, jak se nepříjemných příznaků zbavit, je přísná bezlepková dieta. Cena bezlepkových potravin – jako je speciální mouka nebo těstoviny – je stále velký problém. Pokud se bezlepkové suroviny dostanou do nižší sazby DPH a sníží se jejich cena, bude to pro mnohé celiaky znamenat zlepšení jejich života,“ uvádí MUDr. Eva Matoušková, praktický lékař pro děti a dorost z Telče.
Lidé s celiakií mají poškozenou sliznici tenkého střeva, která se stává více propustnou pro různé molekuly a spouštěče autoimunitního procesu. Projekt Bezlepkoví upozorňuje na příznaky a potíže, které jsou s celiakií spjaty. „Od začátku letošního roku jsme v Mostišti diagnostikovali dalších 10 celiaků, kteří musí dodržovat bezlepkovou dietu.“ Nerozpoznaná a neléčená celiakie může vést i k závážnějším nemocem onkologického charakteru,“ upozorňuje MUDr. Zdeněk Fiala, patolog z laboratoře CEDELAB v Mostišti.