Pro turisty je paella s mořskými plody ikonickým španělským jídlem, přestože sami Španělé ji tak nevnímají. „Možná vás překvapí, že v původním receptu mořské plody vůbec nejsou. Ve Valencii, odkud paella pochází, se do ní přidává kuřecí či králičí maso, hlemýždi a fazole,“ vysvětluje Jaroslava. Mořské plody jsou na talíři jistě populárnější než hlemýždi, takže tato varianta je, stejně jako mix masa a mořských plodů, velice oblíbená po celé zemi.
Gazpacho
Osvěžující zeleninová polévka z rajčat, paprik, okurky, cibule a tvrdého chleba by se dala s trochou nadsázky nazývat tekutým salátem. Receptura pochází z Andalusie, její vzdálená předchůdkyně, která neobsahovala rajčata, se ale v zemi vyskytovala už za dob Římské říše. Vysvětlení je celkem jednoduché, říká Jaroslava: „dnes si středomořskou kuchyni nedokážeme bez rajčat představit, nicméně do Evropy se dostala až po objevení Ameriky v 15. století.“ Milovníci polévek by měli jistě vyzkoušet i další varianty gazpacha jako je ajoblanco nebo salmorejo.Tapas
„Původní slovo ‚tapa‘ znamená víko nebo uzavřít. V Andaluských tavernách si hosté zakrývali skleničku své drahocenné sherry kouskem chleba nebo šunky, aby jim do něj nelítaly mušky,“ vypráví Jaroslava. Hostinští záhy zjistili, že slané pochutiny zvyšují chuť k pití a zavedli levné občerstvení na malých talířcích zvané tapas. Za město tapas by se dalo označit Valladolid, kde se každý rok v listopadu pořádá soutěž těch nejlepších světových tvůrců tapas.Víno
Díky ideálním podmínkám se vinařství ve Španělsku věnují zhruba 5000 let, a přestože mělo několikrát blízko k zániku, dnes jsou tato vína považována za světovou špičku. Není divu, jsou totiž plná slunce, bohaté chuti, sametových a ovocných tónů. Na území Španělska se prý pěstuje až 600 odrůd vína, což už může být oříšek i pro znalce. I ti méně otrkaní jistě budou znát legendární červená vína ze severošpanělské oblasti Rioja a katalánský Priorat, které se honosí víny s nejprestižnějším označením DOC.Olivy
Španělsko je světovou velmocí v produkci oliv, olivové plantáže zabírají v celé zemi něco málo přes 5 milionů hektarů. Ty nejlepší olivy najdete ve městě Jaén, které je díky své unikátní poloze a složení půdy zkrátka předurčené k tomu, aby zde byly olivy nejen zdrojem příjmů, ale zkrátka životním stylem.Jamon ibérico
Sušená šunka jamón je zcela jistě jednou z nejoblíbenějších španělských pochutin. Jamón ibérico se vyrábí z černých iberských prasat a jedná se o světový unikát. Přezdívá se jí také pata negra, podle černého kopýtka, které toto polodivoké prase má. To nejlepší, co si můžete dopřát, je jamón ibérico de bellota, která se vyrábí z iberských prasat živených žaludy a naleznete ji pouze na čtyřech uznávaných místech původu v oblastech Extremadura, Guijuelo, Los Pderoches a Jabugo.