Přestože se využívá stejně jako mnohé obiloviny, mezi pravé obiloviny nepatří. Quinoa, ať už černá, červená nebo bílá, náleží do skupiny pseudoobilovin. Je to stará kulturní plodina původem z pohoří And v Bolívii, Peru a Chile, kde byla domestikována a již před 5000 lety byla potravinou Inků žijících na horských plošinách a v kopcovitých údolích. Výraz „quinoa“ znamená v jazyce Inků „matka zrno“.
Díky velkému množství bílkovin (nejvíce ze všech obilovin), hořčíku, esenciálních aminokyselin, vitamínu B2 a E, železu, vápníku, fosforu, draslíku, mědi, manganu, zinku, vláknině a lysinu, je quinoa ideální lehce stravitelnou potravinou. Má významné množství rozpustné i nerozpustné vlákniny, což může pomáhat lidem s trávicími problémy. Podporuje regeneraci svalové tkáně po výkonu, protože obsahuje velké množství lysinu – aminokyseliny zodpovědné za hojení bolestivých svalů po intenzivním cvičení.
„Quinoa zasytí a energie z ní získaná působí stále a postupně, proto je vhodná jako jídlo před sportovním výkonem vytrvalostního charakteru. Quinoa je ideální součástí vyváženého stravování a doporučujeme její pravidelné zařazení do jídelníčku. Četnost zařazení této přílohy se může v závislosti na specializaci stravovacího režimu lišit. U veganů a vegetariánů doporučujeme zařazení častěji, 2-3x týdně, protože je rostlinným zdrojem všech 9 esenciálních aminokyselin. Obecně doporučujeme zařazení jako „neutrální potravina“, 1-2x týdně, minimálně ji doporučujeme zařadit 1x za 3 týdny,“ doporučuje Mgr. Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.
Existuje mnoho různých druhů quinoy, nejznámější jsou tři – bílá, červená a černá. Liší se především barvou, aroma a chutí, výživová hodnota je podobná. Je přirozeně bezlepková a tedy vhodná pro celiaky. Díky pozvolnému vstřebávání je vhodným zdrojem komplexních sacharidů pro diabetiky. U nás běžně najdete její bílou a červenou variantu.
Quinoa bílá je nejběžnější a světle pískovou barvu a jemnou máslovou chuť. Podobá se bílé rýži, ale je mnohem zdravější.
← MENU GOLD Quinoa bílá, 250 g, dop. cena 51,90 Kč
Červená quinoa je křupavější, s oříškovou příchutí. I po uvaření drží tvar malé kuličky.
MENU GOLD Quinoa červená, 250 g, dop. cena 99 Kč →
Jemná neutrální chuť se doplňuje s jinými potravinami a lze ji kombinovat s různými přílohami, saláty, masem, rybami, je vhodná do kaší i dezertů.
Příprava je rychlá a jednoduchá (podobně jako u rýže nebo kuskusu). Po uvaření3x zvětší svůj objem. Při vaření použijeme na 1 šálek suché quinoy 2 šálky vody a do 15 – 20 minut máme hotovo. Před vařením doporučujeme quinou přelít vroucí vodou (odstraníme tak případnou hořkost a zajistíme lahodnou chuť).
Recept MENU GOLD
Zeleninový salát s quinoou
4 porce
60 g quinoy bílé Menu gold
60 g quinoy červené Menu gold
250 g směsi listových salátů
60 g mrkve
60 g cibulky
60 g řapíkatého celeru
60 g červené papriky
1 citron
olivový olej
sůl, pepř
cukr podle chuti
Postup:
Quinou spaříme a uvaříme podle návodu na obalu. Propláchneme studenou vodou a necháme vychladit. Do mísy si dáme směs listových salátů, drobně nakrájenou zeleninu a quinou. Připravíme si zálivku z vody, soli, cukru, olivového oleje a citronové šťávy. Salát promícháme s nálevem a podáváme jako lehký oběd nebo večeři.
Více tipů a receptů najdete na www.menugold.cz