ijournal.cz

Rady a porady od Zeda Střížka ze Sugar Daddy by Bejzment. Tipy jak na ty nejlepší burgery pod Sluncem!

red Zdroj: www.bejzment.cz 29.7.2021 Gastronomie
Vybrat správné hovězí maso na burger, který mnozí stále nazývají karbanátkem je velké umění. Někteří preferují krk, jiní plec nebo ořez z kostí a někdo dokonce zadní. V každém případě by mělo maso na burger mít 80% masa a 20% tuku, aby bylo krásně šťavnaté. Pokud si opravdu svůj burger chcete pořádně vychutnat, není radno šetřit na nesprávném místě. Maso u řezníka je určitě dobrá volba, ale maso z farmy, kde se skot pohybuje na pastvinách je značka ideál. Zkuste koupit maso u řezníka a z farmy a sami si porovnejte kvalitu a chuť. Je to stejné jako dělat maso na elektřině, plynu nebo na dřevěném uhlí. Vše má své kouzlo, ale jak říkal Rotschild: „Nejsem tak bohatý, abych si kupoval levné věci,“ a tak je to i s jídlem.

Sugar Daddy by Bejzment


                            Tajemství skvělých ingrediencí


Černý česnek
Fermentovaný česnek je unikátní surovina specifická svou chutí. Česnek prochází cca 40 denní proměnou za stálé teploty a vlhkosti. Za tuto dobu ztratí svou pro někoho odpudivou chuť a pálivost. Z bílého česneku se stane černý, který je nasládlý se zajímavou chutí. Jeho použití je všestranné, jak do salátů, tak na steaky v kombinaci s ghí (přepuštěným máslem). Perfektně se hodí i do majonézy na burgery. Pokud používáme ghí s černým česnekem, doporučuji před dokončením burgeru nebo steaku maso potřít a nechat pár minut odležet. Máslo se nám rozpustí a vytvoří v kombinaci s černým česnekem unikátní chuťový zážitek.

Zauzený burger
Hovězí burgery dáme do udírny cca na 30 minut a asi 50 °C. Pro skvělou chuť je dobré použít dubové štěpky, které dodají masu krásnou uzenou chuť. Pokud nemáte udírnu, je možné štěpky dát na pánev nebo mělký plech, zapálit a dát společně s masem do trouby nebo na gril. K uzenému burgeru doporučuji udělat omáčku z fíkové pasty s hruškovicí. V kombinaci uzeného burgeru, fíkové omáčky a kozího sýru se dostanete do chuťového orgasmického nebe.

Sugar Daddy by Bejzment burger

Sous vide burger
Hovězí burger pomalu tažený ve vodní lázni
Mleté maso naporcujeme na stejně velké placky, ochutíme solí a pepřem. Ochucené maso dáme do vakuovacích nebo zip lock pytlíků. Pokud máte vakuovačku, doporučuji dát maso na hodinku do mrazáku a pak teprve zavakuovat. Syrové maso se totiž tlakem vakuovačky deformuje, proto je lepší nejdříve zamrazit. Vodní lázeň nastavíme na cca 1 hodinu a 56 °C. Touto metodou upravené maso je skvěle šťavnaté a zachová si veškeré kalorické hodnoty. Vakuované pytlíky ponoříme do vody a zatížíme, aby nám neplavaly na povrchu a maso se krásně rovnoměrně uvařilo. Ziplock pytlíky s masem necháme otevřené, vsuneme do vody a lehce z nich vytlačíme vzduch, uzavřeme a kolíčkem přichytíme k nádobě. Maso je po uvaření krásně růžové na medium. Stačí jen rozpálit gril nebo dát na pánev.

Zed Střížek
                               Zed Střížek, majitel legendární americké restaurace Sugar Daddy by Bejzment
                                                                                   a pořadatel Burgerfestu
                                            

A pokud se Vám nechce vařit, navštivte rovnou Sugar Daddy by Bejzment. Legendární burgrárnu široko daleko.

Více info na www.bejzment.cz
Facebook: Sugar Daddy by Bejzment
Instagram:sugar_daddy_by_bejzment

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: www.bejzment.cz