Prázdninové období s sebou přináší nejen volno pro školáky, zaslouženou dovolenou, ale také řadu drobných radostí například v podobě koupání, posezení a grilování. Léto a grilování k sobě neodmyslitelně patří. Je to čas a příležitost sejít se s rodinou, přáteli při dobrém jídle a pití. Pro tyto okamžiky připravila a vyzkoušela Mlékárna Valašské Meziříčí několik různých variant receptů. Bílý jogurt či Kysaná smetana z Valašska, Mlékárny Valašské Meziříčí, jsou vhodnou ingrediencí na zdravý dip k masu či jiným pochutinám na gril. Vyzkoušet lze nejrůznější varianty se sýry, bylinkami a jiným kořením.
„Grilované maso, opečené brambory, zelenina a k tomu lehký jogurtový dip je skvělým obědem či večeří v létě. K této příležitosti jsme připravili několik receptů na svěží dipy ke grilovaným pochoutkám,“ říká Radka Benešová Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Kysaná smetana a Bílý jogurt z Valašska má široké uplatnění jak v teplé, tak i studené kuchyni, a proto je tak oblíbená i u našich zákazníků. V létě navíc osvěží a hodí se jako zdravá varianta dipů,“ dodává Radka Benešová.
Dip z Bílého jogurtu z Valašska s mátou a česnekem
150 g Bílého jogurtu z Valašska
1 – 2 stroužky česneku
pepř, sůl
1 lžíce šťávy z citronu
pár snítek máty nebo meduňky
Postup
Nejprve prolisujeme česnek a najemno nasekáme mátu nebo jiné bylinky. Do misky dáme Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí a přidáme nasekané suroviny a česnek. Promícháme. Tento dip je vhodný zejména k pečeným a grilovaným rybám.
Dip z Bílého jogurtu z Valašska tzatziki
Suroviny
150 g Bílého jogurtu z Valašska
1 lžička plnotučné hořčice
kořenící směs tzatziki
jarní cibulka
bílý pepř a dle slanosti kořenící směsi i sůl
Postup
Jarní cibulku dle chuti nasekáme najemno a přidáme spolu s hořčicí a tzatziki kořením do Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí. Vše promícháme. Dip lze připravit celý i z vlastních, čistě přírodních surovin. Kořenící směs můžeme nahradit čerstvým koprem, česnekem, šťávou z citronu, případně citronovou kůrou, bílým pepřem a solí.
Jogurtový dip s nivou a bylinkami
180 g Kysané smetany z Valašska
1 ks avokáda
2 stroužky česneku
sůl, pepř
citrónová šťáva
Postup
Omyté a rozpůlené avokádo rozmačkáme v misce, přidáme Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí. Ochutíme česnekem, solí a pepřem, zakápneme citrónovou šťávou. Důkladně promícháme a dáme do lednice vychladit. Podáváme například s křupavým chlebem nebo nachos lupínky.
Mlékárna Valašské Meziříčí Vám přeje krásné léto a dobrou chuť !
V chladnějším počasí, které nás letos v létě občas překvapí, určitě na grilovačce oceníte teplejší oblečení. Vyhrajte jednu ze tří mikin, které Mlékárna Valašské Meziříčí do soutěže věnovala, stačí odpovědět na jednoduchou otázku.
Jaký symbol má ve svém logu Mlékárna Valašské Meziříčí?
a) kelímek s jogurtem
b) sklenice s mlékem
c) hrneček s mlékem
Správnou odpověď posílejte do nejpozději do 3. srpna 2020 půlnoci na e-mailovou adresu: redakce@ijournal.cz. Do předmětu, prosíme, uveďte Soutěž – mlékárna . Výherce budeme kontaktovat emailem s podrobnostmi o zaslání výhry.