ijournal.cz

Boj (nejen) proti dětské obezitě? Pomohou mléčné výrobky

red Zdroj: Bílé plus 28.7.2014 Gastronomie, Pro děti

Mezi dnešní dětskou populací přibývá stále více dětí s nadváhou. Řešením je nejen dostatek pohybu spojený s nižším příjmem energie, ale zároveň i konzumace mléka a mléčných výrobků, což nám potvrzuje řada studií.

V časopisu “Obesity Research” (USA) byly koncem roku 2005 presentovány výsledky rozsáhlé studie, které umožňují lépe posoudit vztah mezi konzumací mléčných výrobků a množstvím zásobního tuku[1],

„Výsledky průzkumu jasně prokázaly, že ideální pro snížení hmotnosti je omezit přívod stravy, zvýšit výdej energie pohybem a zároveň si dopřávat produkty z mléka. Kombinace těchto tří činností způsobí, že naše tělo využívá pro energetické potřeby přednostně tuky. To tedy logicky vede ke snižování ukládání tuku do zásob a následnému hubnutí,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., předseda Českomoravského svazu mlékárenského v rámci projektu Bílé plus.

Bile plus_logo projektu

Jaké mléčné výrobky jsou tedy pro děti vhodné?

KONZUMNÍ MLÉKA

  •      Velmi široký sortiment z pohledu typu tepelného ošetření, z pohledu tučnosti, z pohledu balení
  •      Všechny druhy jsou jednoznačně vhodné pro děti
  •      Žádné obavy ani z plnotučného mléka u zdravých dětí – potřebují pro svůj vývoj velké množství energie a tuků
  •       V sortimentu také:
  •       mléka fortifikovaná (obohacená) vitaminem D, nebo vápníkem
  •       mléka ochucená: Ta obsahují mimo vitamínů a minerálů obsažených v mléce navíc, např. řepný cukr (sacharózu) nebo hroznový cukr (fruktózu), které dodávají tělu potřebnou energii a výsledný produkt dosladí.
  •       mléka delaktózovaná – určená pro osoby trpící laktózovou intolerancí
  •       Pro děti se u konzumního mléka jedná o nepostradatelný zdroj zejména bílkovin a vápníku
Bílé plus 2

JOGURTY A ZAKYSANÉ VÝROBKY

  •       Velmi široký sortiment z pohledu tučnosti, ochucení, konzistence, balení
  •       Velmi snadno stravitelné, protože je zde již rozložena laktóza a kyselé prostředí je blahodárné pro zažívací trakt
  •       Opět z pohledu tučnosti je zbytečné nabízet zdravým dětem nízkotučné výrobky – v dětském jídelníčku bychom měli upřednostňovat jogurty polotučné – s obsahem 2 – 5 % tuku
  •       Pro děti, které nemají problém s váhou, můžeme bez obav pro zpestření jídelníčku zařadit i smetanové jogurty
  •       Velmi vhodné jsou zakysané výrobky s probiotickou kulturou, která se dokáže implementovat v zažívacím traktu a příznivě a dlouhodobě působit ve prospěch zdravé střevní mikroflóry vytvářením ochranných látek antibiotické povahy = tak zvané funkční potraviny
  •       S konzumací jogurtů můžeme začít již ve velmi útlém věku dětí
  •       Ideální stav: 1 jogurt denně[2], [3]!!!

SÝRY A TVAROHY

  •       Velmi vhodným pokrmem pro děti jsou čerstvé sýry, tvarohy a tvarohové pomazánky jako výborný zdroj a koncentrát bílkovin a vápníku (až 5-8 x více nežli v mléce)
  •       Ideální též polotvrdé a tvrdé sýry v nižším stupni zralosti a přírodní, neochucené – ideální s obsahem tuku 30 – 45 % v sušině
  •       Do jídelníčku dětí ale nezařazovat plísňové sýry, sýry s mazem a silně pikantní a ochucené sýry a též slané sýry – takovéto speciality konzumovat až ve vyšším věku
  •       Nebát se tavených sýrů – naše výrobky jsou vždy vyrobené z nejlepších surovin a mají i přes přítomnost tavicích solí vysokou výživovou hodnotu a jsou rovněž zdrojem vápníku
  •       V sortimentu jsou i výrobky s nižším obsahem soli, výrobky fortifikované vitamínem D, tavené sýry s přídavkem vápníku, ječných perliček, sýry se sníženým obsahem laktózy nebo zcela laktózy prosté
Bílé plus 5

SMETANOVÉ A TVAROHOVÉ KRÉMY, DEZERTY

  •       Jednoznačně ano, protože tyto výrobky byly vyvinuty zejména pro dětského zákazníka
  •       Není potřeba se bát ani vysokého obsahu tuku, ani případného oslazení cukrem, protože děti potřebují pro svůj vývoj energii i tuky
  •       Smetanové krémy mají obvykle 30 – 42 % sušiny, z čehož připadá 15 % na cukr a až 17 % na tuk
  •       U tvarohových krémů a pomazánek se používá k ochucení rovněž celá řada sladkých i slaných komponent, tedy ovoce, kakao, zelenina
  •       Případné našlehání výrobku způsobuje „zasycení“ i při menší porci
  •       Často jsou používány i probiotické kultury, popř. se z výživových důvodů přidává rozpustná vláknina inulín apod.

MÁSLO A MLÉČNÉ POMAZÁNKY

  •       Také mléčný tuk má svůj význam ve výživě dětí
  •       V případě másla se jedná o plnohodnotný, lehce stravitelný mléčný tuk
  •       Navíc se jedná o ryze přírodní potravinu neupravovanou chemickými postupy. Máslo obsahuje lipofilní vitamíny A, D, E, K a z hlediska krytí potřeb organismu je bohatým zdrojem karotenů a vitaminu A, nezbytného pro růst a zdravou funkci zraku.
  •       Přiměřená konzumace másla nepředstavuje pro zdravé děti žádné nebezpečí. Konzumaci másla by měly pouze omezit děti s vysokou hladinou cholesterolu a cévními potížemi.
  •       Ideální pomazánku pro děti představuje rovněž „Tradiční pomazánkové“, dnes v celé řadě ochucení, včetně sladkých variant[4].

Více zajímavých informací naleznete na www.bileplus.eu.

[1] Melanson E, et al. Effect of low- and high-calcium dairy based diets on macronutrient oxidation in humans. Obesity Research. 2005; 13(12): 2102-2112

[2]Kadlec P. a kol.: Co byste měli vědět o výrobě potravin; KEY Publishing (2009), kap. 4.6

[3]Kopáček, J.: Jak se orientovat v kvalitě mléka a mléčných výrobků, SČS (2014), v tisku

[4]Vodrážka, Z. Biochemie. Praha: Academia, 1996 – dotisk 1999, ISBN 80-200-0600-1

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Bílé plus