Oslavy Nového roku – pro svůj pohanský původ, v církevních kruzích v minulosti ne příliš oblíbené, jsou za námi.
Do 19. století lidé chodili děkovat za příchod nového roku pouze do kostela. V našich zemích bylo tehdy ve zvyku jíst o půlnoci horký ovar, kroupy a křen s jablky pro štěstí a dům od domu chodily „ometačky“ – černě oděné chudé ženy, které ve jménu Otce, Syna i Ducha svatého třikrát zaklepaly a třikrát ometly kamna, aby v novém roce dobře hřála. Obrovské silvestrovské veselí, jak ho známe dnes, začalo až „stoletím páry“ hospodářským rozvojem, kdy společnost svým civilním kalendářem proměnila Silvestr za jednu z největších oslav roku. S ohledem na nabízené lahůdky je stále složitější přinutit se v období Vánoc a Silvestra dodržovat správné stravovací návyky a odolat pokušení ochutnat vánoční cukroví či jiné delikatesy. Proto bere řada z nás novoroční předsevzetí jako spásu. Snížení váhy a zahájení pravidelného pohybu na seznamech chybí málokdy.
Mlékárna Valašské Meziříčí pro toto období přináší dva tipy na odlehčené recepty.„Mlékárna Valašské Meziříčí vyrábí kvalitní a chutné výrobky, které můžete zařadit do jídelníčku po svátcích, ať už se jedná o Bílý jogurt z Valašska či Kefírové mléko nízkotučné,“ říká Zdeněk Bukovjan, Sales&Marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Pro všechny, kdo rádi konzumují naše výrobky, jsme připravili dva lehké recepty“, dodává Zdeněk Bukovjan.
Grilované kuřecí paličky s bílým jogurtem
8 ks Kuřecí paličky
1 ks Citrón
1 ks Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí 150g
1 lžička Kurkuma
1 lžíce Sekané petrželky
Olej, sůl, pepř a špetka kari
Postup:
Nejprve si nachystáme marinádu z citrónové šťávy a Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí. Přidáme olej, kurkumu, nasekanou petrželku, dochutíme solí, pepřem a špetkou kari. V této marinádě obalujeme jednotlivé kuřecí paličky. Poté necháme na noc v ledničce uležet. Druhý den jednotlivé paličky ugrilujeme cca 7 minut z každé strany. Kdo má rád trošku pikantnější jídlo, může ke konci paličky potřít kořením s olejem. Podáváme např. s americkými brambory.
Celozrnné lívance s kefírem
1 hrnek Ovesných vloček (pšeničné, špaldové apod.)
3/4 hrnku Celozrnné mouky
3/4 hrnku Pohankové mouky
500 ml Kefírového mléko nízkotučného z Mlékárny Valašské Meziříčí.
1 ks Vejce
1 lžička Prášku do pečiva
1 lžíce Rostlinného oleje
Pokud chceme verzi na sladko, přidáme med a poté potřeme marmeládou.
Pokud chceme slanou verzi, přidáme pórek, jarní cibulku, česnek, sýr, pepř mletý, chilli, sůl.
Postup:
Do větší mísy si nejprve nasypeme zvolené vločky a zalijeme je Kefírovým mlékem nízkotučným z Mlékárny Valašské Meziříčí. Necháme půl hodiny stát, aby vločky nabobtnaly. Poté přisypeme celozrnnou mouku, přidáme vejce a zamícháme. Dále přidáme pohankovou mouku (grahamovou, špaldovou), prášek do pečiva, med a olej. Vše řádně promícháme a necháme opět stát asi čtvrt hodiny. Z tohoto těsta smažíme lívance a zdobíme dle chuti medem, pudinkem a dozdobíme ovocem.
Pokud chceme slanou verzi, vynecháme med a do těsta přidáme nakrájený pórek, cibulku, česnek, sýr. Dochutíme pepřem, solí a případně špetkou chilli.
Slanou verzi můžeme použít také jako přílohu ke Grilovaným kuřecím paličkám v jogurtu.