„Velikonoce jsou obdobím lidových tradic spojených s vítáním jara. Jsou spjaty také s dobrým jídlem a pečením něčeho sladkého na stůl. Z našich produktů jsme připravili dva recepty, a to sladkou i slanou variantu,“ uvádí Ing.Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Vyzkoušet můžete jednoduchou, ale velmi chutnou bábovku s použitím Bílého jogurtu z Valašska. Nebo využijte vejce z velikonoční pomlázky na plněná velikonoční vejce,“ dodává Radka Benešová.
Velikonoční bábovka s Bílým jogurtem z Valašska
Ingredience
200 g Bílého jogurtu z Mlékárny Valašské Meziříčí
3 vejce
150 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
100 ml oleje
nastrouhaná kúra z jednoho citrónu
Postup
Všechny ingredience nasypeme do hluboké mísy a důkladně vyšleháme robotem nebo šlehačem. Vzniklé těsto nalijeme do dobře vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme 15 minut při 180°C, pak snížíme na 150°C a dopečeme. Propečenost zkusíme špejlí.Po upečení vyklopíme a necháme dobře vychladnout na mřížce. Pak pocukrujeme nebo můžeme polít rozpuštěnou čokoládou.
Poznámka, uvedené množství těsta je do menší formy. Bábovka je vláčná a voňavá.
Plněná velikonoční vejce
Ingredience
1 lžička Kysané smetany z Valašska
1 špetka soli
1 lžička hořčice plnotučné
100 g eidam sýra
1 špetka pepře mletého
1 špetka sladké papriky
6 vařených vajec natvrdo
Postup
Vejce rozřízneme napůl. Žloutky rozetřeme se sýrem, máslem, hořčicí a Kysanou smetanou z Mlékárny Valašské Meziříčí. Ochutíme a vyšleháme do pěny. Touto směsí pak plníme bílky. Můžeme dozdobit zeleninou.