ijournal.cz

Uchovejte si léto ve sklenici džemu

red Zdroj: Dr.Oetker 1.7.2024 Gastronomie

Slunné letní dny máme neodmyslitelně spojené se spoustou druhů šťavnatého ovoce, jehož svěží chuť bychom chtěli zařadit do jídelníčku v každém ročním období. Chuť léta dokáží dokonale uchovat lahodné džemy s nízkým obsahem cukru.

Dr_Oetker_želírování_image_I

Džemy jsou ideálním způsobem, jak si uchovat letní ovoce i na zimu. Jahody, maliny, borůvky, meruňky, broskve a spousta dalších druhů ovoce nás díky tomu mohou provázet celým rokem a ozvláštnit snídani či sladké pečení.

Trendem dneška jsou způsoby pro vytváření džemů s vysokým podílem ovoce a nízkým obsahem cukru. Ačkoliv želírování a zavařování se bez cukru neobejde, existují cesty, jak jednoduše vytvořit chutné džemy s menším obsahem kalorií, které budou chutnat dospělým i dětem.

Dr_Oetker_Pektin_20gZákladem každého zavařování a želírování je pektin, který pomáhá džemu získat správnou konzistenci. K Pektinu Dr. Oetker můžete přidat cukr dle vlastní preference – řepný, třtinový či hnědý. Můžete si také vybrat množství cukru podle zralosti zpracovávaného ovoce nebo výsledného obsahu cukru v připravovaném džemu. Pektin Dr. Oetker je veganský, jelikož se jedná o látku přirozeně se vyskytující v kůře citrusových plodů a zpracujete s ním až 2 kg ovoce. Příprava džemu je s ním jednoduchá a rychlá a zvládne ji i začátečník.

Dr_Oetker_Kyselina_Citronova_20g
Neméně důležitou složkou při zavařování je také Kyselina citrónová Dr. Oetker, která podporuje želírovací proces, zvýrazňuje chuť ovoce a prodlužuje trvanlivost džemu. Kromě zavařování ji navíc můžete využít třeba i pro dochucení domácích limonád, a navíc je i osvědčením pomocníkem při odstraňování vodního kamene v domácnosti nebo slouží k přípravě domácích čistících a pracích prostředků.

 


Moderní džemy – hodně ovoce, méně cukru

Tradiční recepty našich babiček často pracují s poměrem ovoce a cukru 1:1. Moderní želírovací cukry a přípravky pro zavařování ale dokáží tento poměr změnit ve prospěch ovoce, kterého v džemu může být až 75 %.

Skvělým pomocníkem pro snadnou a rychlou přípravu džemů je Gelfix Super 3:1 Dr. Oetker. Tento želírující přípravek pomáhá ovoci zachovat maximum z jeho výrazné chuti s použitím minimálního množství cukru. Stačí jej smíchat se dvěma lžícemi cukru a povařit s ovocem ještě před dosypáním zbylé dávky cukru, a během pár minut je džem hotov.

 Dr_Oetker_Gelfix_Extra_21_25g Dr_Oetker_Gelfix_Klasik_11_20g Dr_Oetker_Gelfix_Super_31_25g














Pokud chcete mít zavařování hotové ještě rychleji, můžete se obrátit na Želírovací cukr Super 3:1 Dr. Oetker. Tuto směs přesně odměřeného cukru, pektinu a kyseliny citronové pouze přidáte k 1500 g ovoce podle návodu, přivedete do varu a po pěti minutách můžete plnit hotový džem do připravených skleniček.

Dr_Oetker_Zelirovaci_cukr_stevie_250gMilovníky zdravého stravování a alternativních způsobů slazení určitě potěší Dr. Oetker Želírovací cukr se stévií. Výtažky z exotické stévie dávají tomuto cukru o mnoho sladší chuť a přitom nepřidávají obsah kalorií. Snadno si tak můžete připravit svůj oblíbený džem se sníženým energetickým obsahem.

 Dr_Oetker_Zelirovaci cukr_Extra_2_1_500g Dr_Oetker_Zelirovaci cukr_Super_3_1_500g






Logo Dr Oetker







Malinový džem s čokoládou

Vynikající džemy ale nemusí vždy obsahovat pouze ovoce. Řada druhů ovoce si rozumí také s výrazným kořením jako je například skořice, pepř, zázvor nebo chilli. Pro dospělé labužníky můžete připravit také džem s malým množstvím alkoholu. Malým i velkým pak bude chutnat kombinace sladkých malin a hořké čokolády.

Nejprve nasekáme 100 g hořké čokolády s obsahem kakaa 70-85 % na menší kousky. Do většího hrnce vložíme 1 kg malin a v misce smícháme obsah balíčku Gelfix Super 3:1 Dr. Oetker se dvěma polévkovými lžícemi cukru. Vzniklou směs přidáme k ovoci a za stálého míchání asi 1 minutu povaříme.

Dr_Oetker_želírování_image

Do hrnce následně přidáme 350 g cukru a za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 2 kávové lžičky právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané kávové lžičky Kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Sebereme případnou pěnu, přidáme kousky čokolády a zamícháme. Stále horký džem plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a necháme minimálně 5 minut stát na víčkách.

 

Více inspirace a chutných receptů naleznete na webu: Zavařování | Dr. Oetker.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Dr.Oetker