Podzim a čerstvé lokální brambory – tato kombinace k sobě zkrátka neodmyslitelně patří. Že vám už ale dochází inspirace, co z nich připravit, a nechcete skončit u tradičních nebo ohraných receptů? Vsaďte na pokrmy, které dobře znáte, ale ozvláštněte je tak, aby [...]
Listopad 11, 2022
Gastronomie
Pokrmy, které připravujeme pro určitá období roku mají svoje historické kořeny a tradice. Existuje dokonce celá kniha o dějinách chutí. V ní se autor snaží vypátrat například proč Evropané, jejichž kuchyně široce používala koření od dob Římské říše, s příchodem 19.století zcela [...]
Listopad 8, 2022
Gastronomie
Pokrmy, které připravujeme pro určitá období roku mají svoje historické kořeny a tradice. Existuje dokonce celá kniha o dějinách chutí. V ní se autor snaží vypátrat například proč Evropané, jejichž kuchyně široce používala koření od dob Římské říše, s příchodem 19.století zcela [...]
Listopad 1, 2022
Gastronomie
Veselý a strašidelný svátek, který slaví celá rodina. Halloween, který letos připadá na úterý 31. října, není zdaleka jen o hrůzu nahánějících kostýmech. Mnoho lidí svátek bere také jako příležitost k uspořádání tematické večeře s lahodnými halloweenskými recepty na jídelním lístku: děsivě krvavé [...]
Říjen 31, 2022
Gastronomie
Dvacátý osmý říjen je pro nás, Čechy, významný den. Právě 28. 10. 1918 se totiž Československo po rozpadu Rakousko-uherské monarchie stalo hrdým a nezávislým státem. Historie na tuto éru vzpomíná jako na „první republiku“. A je to právě první republika, [...]
Říjen 27, 2022
Gastronomie
V nové kuchařce Mirka van Gils Slavíková předává poctivé řemeslo tradiční cukrařiny novým generacímSvětoznámá cukrářka Mirka van Gils Slavíková vydává třetí Famózní! kuchařku. Famózní! Od babičky je vyznáním lásky k české cukrářské klasice. Mirka van Gils Slavíková se vrací ke kvalitě [...]
Oblíbené kuře je klasikou a sázkou na jistotu v kuchyni každé země. Tradiční recept ale vypadá a chutná všude trochu jinak. U nás kuře pečené, dušené, s omáčkou nebo jako sendvič všichni známe. Jak ale toto v Česku nejběžněji konzumované maso připravit netradičně? [...]
Říjen 4, 2022
Gastronomie
S příchodem podzimu nastává čas sklízet jablka. Jeden z nejrozšířenějších druhů ovoce má široké uplatnění nejen v české gastronomii. Populární ingrediencí je při přípravě moučníků stejně jako jablečné pálenky, calvadosu. S tímto ovocem se zkrátka dají dělat učiněné zázraky. U nás jablka nejčastěji končí [...]
Říjen 3, 2022
Gastronomie
Jak zaujmout malé školáky i předškoláky? Nestačí jen říkat, jak je dobré zdravě jíst. Pochoutky mají zelenou, pokud lahodí i dětskému oku. A protože Mlékárna Valašské Meziříčí ví o dětských strávnících své, přichází s tipem na chutnou, zdravou i oku lahodící [...]
Katalánská omáčka romesco je jedna z nejuniverzánějších španělských omáček. Výborná je jak teplá, jak studená, skvěle doplní ryby, různé druhy masa i zeleniny. My jsme ji v našem receptu doplnili o pečený květák, který překvapí i nejzarytější odpůrce! Suroviny:Na pečený květák:1 [...]
Srpen 7, 2022
Gastronomie