16. října 2017 slavíme Světový den chleba, každoroční svátek základní lidské potraviny a zároveň oslavu pekařské profese. A slavíme symbolicky v prostorách Břevnovského kláštera, odkud se roku 993 datuje první zmínka o výrobě chleba v hlavním městě naší země. Letošní ročník [...]
Seznamte se! Nově vyšlechtěné odrůdy vín dobývají svět a jejich velkým příznivcem v Česku je Vinařství Ludwig, které vymyslelo zajímavou řadu „Seznamte se!“, v níž představuje právě vína netradičních odrůd. Například ambiciózní odrůdu Hibernal, překvapující svou příjemně šťavnatou a minerální chutí, nebo [...]
Astaxanthin je nejsilnějším známým antioxidantem a nejvíce je ho koncentrováno ve sladkovodní řase Haematococcus pluvialis, jejíž kultivace probíhá v ekologické produkci v podhůří Krkonoš.Astaxanthin může být přidán do některých pokrmů i nápojů. Výsledkem je tzv. superpotravina, která má díky dodaným blahodárným látkám [...]
Září 22, 2017
Gastronomie
V České republice se prodávají toxická chia semínka. V takzvané superpotravině dovezené z Paraguaye byla při velkých nezávislých testech pořadu A DOST! internetové televize Stream.cz objevena toxická látka fipronil, a to ve vysokých koncentracích. Jde o ten samý insekticid, tedy látku na [...]
Školní rok se nezadržitelně blíží a s ním i pravidelná otázka rodičů : „ Co vhodného nachystat školákovi ke svačince, tak aby nejen chutnala, ale byla zároveň i zdravější ? “ Mlékárna Valašské Meziříčí je předním výrobcem mléčných produktů, které mohou [...]
Po suchém a polosuchém cideru přichází Tátův sad, český výrobce řemeslných ciderů, s další novinkou. Do třetice pro vás Táta Jan Abt připravil suchý jemně perlivý chmelený cider. Osvěžující nápoj vstupuje do prodeje ještě na konci tohoto léta. Vyváženému suchému chmelenému [...]
Všichni jsou už v Mexiku, ale vy jste zůstali na prázdniny v Praze? Za americkými specialitami tentokrát nemusíte cestovat do zámoří. Stačí přijít do botanické zahrady na American Food Day, kde se seznámíte s vybranými dobrotami ze zemí Severní i [...]
Lze ho vařit, péct i grilovat – řeč je o artyčoku, rostlině pocházející z oblasti Středozemního moře. Ta přináší skvělé oživení i do české kuchyně díky svému výbornému hořko-sladkému srdíčku, které je však skryto pod vrstvou okvětních lístků, jež je třeba [...]
Červenec 22, 2017
Gastronomie
Léto je již v plném proudu a spousta z nás se pouští do různých aktivit, sportu a dovolených. Ke zdravému životnímu stylu patří i odlehčený jídelníček. Produkty z Mlékárny Valašské Meziříčí jsou nejen kvalitní a chutné, ale také vhodné do lehkých letních receptů. [...]
Červenec 14, 2017
Gastronomie
Ve dnech od 12. – 17. července se náměstí Na Kampě již podesáté promění v typickou francouzskou čtvrť. Milovníci dobrého jídla, hudby a francouzské atmosféry si zde přijdou na své. Mohou se těšit na vybrané lahůdky francouzské kuchyně, výtečné víno, bohatý [...]
Červenec 10, 2017
Festivaly