ijournal.cz

Svatomartinské hody: Slavíme víno a přejídáme se tradicemi

red Zdroj: Vitar, Menu Gold 11.11.2023 Krása a zdraví

Svatý Martin letos na bílém koni podle všeho nepřijede. Nicméně nám přiveze první letošní mladé víno a spoustu jídla vč. tučného husího masa, knedlíků a jiných těžkostí. Svatomartinské hody jsou příležitost, kdy se můžeme setkat s přáteli a rodinou. Bohužel jsou tyto oslavy také spojovány s bohatými a kalorickými pokrmy, které jednoduše a velmi rychle přeplní žaludek. Pocit těžkosti a nafouklého břicha nemá rád nikdo z nás. Jak se s těmito problémy vypořádat?

Proč dochází k přejídání?
V první řadě si řekneme, čím je přejídání způsobené. Tento stav vzniká tehdy, kdy spotřebujeme více jídla a kalorií, než naše tělo skutečně potřebuje. K tomu může docházet z různých důvodů, jako jsou emocionální stavy, sociální tlak nebo prostě jen kvůli chuti na dobré jídlo. Jak tomu bývá právě při svatomartinských hodech. Při pohledu na stůl plný chutných jídel se není ani čemu divit. To se pak stane velmi snadno, že se člověk přejí.

Jak se vypořádat s přeplněným žaludkem?

1)     Pijte vodu: Po konzumaci bohatého jídla a vína je důležité pít hodně vody. To napomáhá uvolnit trávicí proces a zmírnit tak nepříjemný pocit plnosti.

2)     Projděte se po okolí: Po hodech si dopřejte krátkou procházku. Pohyb stimuluje trávicí systém a zkrátí dobu potřebnou ke trávení.

3)     Mírnější strava: Pokud víte, že máte sklon k přejídání, zkuste se omezit na menší porce a více se zaměřit na to, jak si jídlo vychutnáváte. Zvolit můžete také lehčí alternativu tradičního pokrmu.

4)     Omezte alkohol: Mladé víno může být sice lahodné, ale jeho nadměrná konzumace může vést k žaludečnímu nepohodlí. Dejte si pozor na svůj příjem alkoholu a pijte ho s mírou.

5)     Sáhněte po doplňcích stravy: Po konzumaci nadměrného množství jídla nám v žaludku a střevech může dojít k nerovnováze mikrobiomu. Což jsou bakterie a další mikroorganismy, které obývají náš trávicí systém. Probiotika napomůžou k obnově rovnováhy a zlepšení zažívání. Zkusit můžete ty od značky Vitar, které se nemusí zapíjet a mají příjemnou pomerančovou chuť. Navíc jsou obohaceny také o vlákninu a vitaminy C+D.

6)     Pomocník z domácnosti: Dalším dostupným prostředkem, který může napomoci k úlevě při přejedení je jedlá soda. Tento bílý prášek se snad najde v každé domácnosti. Jedlá soda má schopnost neutralizovat nadměrnou kyselost v žaludku a tím i zmírnit nepříjemný pocit jako je např. pálení žáhy nebo nadýmání. Tento pomocník má přeci jednu nevýhodu. A to je specifická slaná chuť. Šumivé tablety Vyprošťovák Active, které sodu obsahují mají příjemnou citronovou chuť a vskutku uleví od nepříjemného stavu přeplněného žaludku. Kdybyste se nechali svatomartinským veselím unést a degustovali víno více, než je zdrávo, tak Vám Vyprošťovák napomůže i při kocovině.

svatomartinské_hody


Ať už zvolíte jakýkoliv způsob pomoci při nadměrné konzumaci jídla či alkoholu. Věřte, že přejídat a následně ,,trpět“ se nevyplácí za žádných okolností. Šťastné svatomartinské hody!

 

Tip na odlehčenou verzi svatomartinského hlavního chodu: Šoulet s kuřecími stehny

Ingredience:

320 g hrachu zeleného půleného Menu Gold
60 g krup
250 g cibule
2 stroužky česneku
8 kuřecích spodních stehen
½ lžičky majoránky
Vývar
Sůl
Pepř
Olej řepkový

MENU_GOLOD_Soulet 

Postup:

Hrách a kroupy propláchneme, zalejeme vodou a uvaříme do měkka. Cibuli nakrájíme, česnek rozmáčkneme a vložíme do pekáčku. Kuřecí paličky osolíme, opepříme, potřeme olejem a položíme na nakrájenou cibuli. Vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C a pečeme cca 50 minut. Výpek rozdělíme na dvě poloviny. První polovinu přidáme k uvařenému hrachu a kroupám. Ochutíme majoránkou, osolíme, opepříme dle chuti a promícháme. Směs vrátíme zpět do pekáčku, nahoru položíme kuřecí stehna. Opět vložíme do trouby a pečeme na 180 °C dalších cca 10 minut. Mezitím druhou polovinu výpeku zalijeme trochou vývaru a rozmixujeme do hladka. Šoulet servírujeme s kuřecími stehny a poléváme vzniklou šťávou.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Vitar, Menu Gold