Vánoce u nás jsou neodmyslitelně spjaté se spoustou lidových zvyků a také pečením. A to nejen vánočky nebo štoly, ale i nejrůznějšího vánočního cukroví. Mlékárna Valašské Meziříčí přináší tentokrát dva méně známé tipy, jak obohatit štědrovečerní večeři. Vánoční sladký chlebíček či Ovocný vánoční pohár mohou být sladkou tečkou na závěr rodinné večeře. V obou receptech jsou použity jak Bílý jogurt, tak Kysaná smetana z Mlékáren Valašské Meziříčí, které dodají těstu vláčnosti a lahodnou chuť.
„Vánoční sladký chlebíček jsme připravili za použití Bílého jogurtu z Valašska, který je vhodný nejen na přímou konzumaci, ale i do teplých pokrmů či na pečení,“ říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Ovocný vánoční pohár je zase vhodný jako dezert po štědrovečerní večeři. Použili jsme naši Kysanou smetanu z Valašska, která se na nepečené dezerty výborně hodí,“ dodává Radka Benešová.
Vánoční sladký chlebíček
Použité suroviny:
150 g Bílý jogurt z Mlékárny Valašské Meziříčí
120 g rostlinného tuku
60 g cukr krupice
2 ks vejce
250 g ovoce kandovaného nebo sušeného
50 g mandle loupané
50 g rozinky (mohou být namočené v rumu)
2 lžíce hnědý rum
1 balíček prášek do pečiva
Čokoládová poleva na dohotovení
1 ks bílá čokoláda
1 lžíce máslo nebo ztužený tuk
2 lžíce mléka
Postup přípravy:
Tuk utřeme s polovinou cukru a žloutky do pěny. Jakmile máme ušlehánopřidáme střídavě Bílý jogurt z Valašska a mouku s práškem do pečiva. Poté zamícháme rum, pokrájené ovoce a mandle a nakonec opatrně zamícháme sníh z bílků a zbylého cukru. Dáme do vymazané a vysypané formy na srnčí hřbeta upečeme ve středně vyhřáté troubě.Povrch vychladlého moučníku můžeme polítnebo ozdobit čokoládovou polevou.
Ovocný vánoční pohár
Použité suroviny:
1 ks vanilkový cukr
300 g Kysaná smetana z Mlékárny Valašské Meziříčí
750 g jahody čerstvé nebo mražené, granátové jablko případně maliny, borůvky, lesní nebo zahradní mražená směs
300 ml Čerstvá smetana ke šlehání z Mlékárny Valašské Meziříčí (případně můžeme použít i jinou)
perníčky na ozdobení
Postup přípravy:
Čerstvé ovoce lehce rozmačkáme a smícháme s trochou cukru. Pokud použijeme ovoce mražené, vysypeme ho do hrnce, posypeme cukrem a krátce povaříme. Pak necháme zchladnout. Kysanou smetanu z Valašska vyšleháme s vanilkovým cukrem a můžeme dochutit i moučkovým cukrem. Poté do krému lehce vmícháme do tuha ušlehanou Čerstvou smetanu z Valašska. Dozdobíme dle chuti kousky granátového jablka a perníčky. Necháme před podáváním vychladit.