O titul nejlepší Svačina roku s Rio Mare letos bojuje rekordní počet škol i studentů. Na nejlepší čekají ceny v hodnotě 20 000 Kč a tuňákové produkty značky Rio Mare v hodnotě 25 000 Kč. I letos bude do hlasování zapojena veřejnost. Odbornou porotu tvoří Mistr kuchař Vladimír Picka a šéfkuchaři Jiří Král a Vladislav Stuparič. Velké finále proběhne v pražském gastronomickém studiu Chefparade+ za moderace Markéty Hrubešové.
Do letošního již 6. ročníku soutěže Svačina roku s Rio Mare se zapojilo 141 studentů z celkem 43 odborných středních škol se zaměřením na gastronomii a stravovací služby. Úkolem mladých kuchařek a kuchařů je vymyslet a připravit moderní školní svačinu s využitím tuňákových výrobků Rio Mare nebo krémů Rio Mare Paté. Všechny tyto suroviny dostanou školy od pořadatelů zdarma.
„Nově mohou studenti použít letošní tuňákové novinky Rio Mare Leggero a Rio Mare Natura vyráběné inovativní patentovanou technologií, jejímž výsledkem je obsah prvotřídního tuňáka bez zbytečného odkapávání olivového oleje nebo slaného nálevu,“ říká Jan Jedlička, marketingový manažer Bolton Czechia a předseda poroty pořadatele.
Odborným garantem a zároveň předsedou soutěže je Mistr kuchař Vladimír Picka. Dalšími členy odborné poroty jsou šéfkuchař restaurace Aureole, Jiří Král a šéfkuchař a majitel kulinářského studia Ateliér Culinary, Vladislav Stuparič. Druhou porotu tvoří zástupci pořadatele, které doplní Eva Ehrenbergerová, autorka food blogu Moje barevná kuchyně. Živým finále bude soutěžící provádět herečka, moderátorka a kuchařka Markéta Hrubešová.
Budoucí kuchařky a kuchaři soutěží o dárkové poukazy v hodnotě 20 000 Kč. Odborná porota vybere tři nejlepší svačiny. Autor na prvním místě získá poukaz v hodnotě 7 000 Kč, autoři druhé a třetí nejlepší svačiny vyhrají poukazy v hodnotě 5 000 Kč a 3 000 Kč. Pořadatelská porota udělí „Zvláštní cenu Rio Mare“ v hodnotě 5 000 Kč. I letos bude do hlasování zapojena veřejnost, která udělí „Cenu veřejnosti“. Hlasování proběhne na FB stránkách Rio Mare. Navíc všechny školy, ze kterých budou oceněni nejlepší kuchařky a kuchaři, dostanou tuňákové produkty Rio Mare ve stejných hodnotách.
Soutěž je již tradičně dvoukolová. Autoři zdravé tuňákové svačiny musí poslat fotografie a popis receptu do 9. listopadu. Následně z došlých receptů odborná porota vybere 15 nejlepších, kteří postoupí do pražského finále, které se koná 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ v Holešovicích. Pořadatelem soutěže je společnost Bolton Czechia, která je výhradním českým distributorem tuňákových výrobků Rio Mare.
Tip na svačinu od vítězky soutěže Svačina roku s Rio Mare 2017
1. místo, Monika Pešková (SOU a SOŠ SČSMD, Znojmo) – Rýžová rolka plněná listovým špenátem, sušenými rajčaty, ricottou a tuňákem Rio Mare s mangovým dipem.
Suroviny (4 porce): 100 g tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě, 40 g šunkového krému Rio Mare Paté, 4 ks rýžového papíru, 6 polévkových lžic sušených rajčat, 10 lžic ricotty, hrst listového špenátu, 2 bílky, 3 lžíce hladké mouky, lžička sezamu; Na dip – 120 g manga, 80 g jablka, lžíce medu, lžíce extra panenského olivového oleje Monini, lžička balzamikového octu Ponti a citrónové šťávy LiMMi, sůl a olej na smažení.
Postup: Na oleji orestujeme špenát, přidáme sušená rajčata a dochutíme. Rýžový papír namočíme, potřeme šunkovým krémem Rio Mare Paté v konzervě, ricottou a přidáme tuňáka Rio Mare ve vlastní šťávě. Rolky pevně zabalíme a obalíme v rozšlehaných bílcích, sezamu a smažíme. Dip připravíme z manga, jablka, medu, extra olivového oleje Monini, balzamica Ponti, citronové šťávy LiMMi a soli.