ijournal.cz

Makové gastrotoulky

red Zdroj: agenturní foto 23.7.2021 Gastronomie

Co mají společného cheesecake, ovesná kaše a vaječná omeleta? V tomto případě křupavý mák! Špetka tohoto modrého zázraku změní jednoduchým způsobem i obyčejná jídla.

Pokud si občas rádi „křupnete“ jsou tyto recepty přesně pro vás. Trocha máku v každém z receptů ozvláštní celý pokrm, přidá mu na originální chuti a zároveň dodá řadu vitamínu, které se skrývají v malých semínkách. Mák se často do jídla přidává jako „koření“ po troškách, proto byste měli vybírat kvalitní výrobky. Kupujte proto nejlépe mák s Českou cechovní normou nebo nově i s označením CHZO/PGI. Věděli jste, že Český modrý mák se letos konečně dočkal chráněného zeměpisného označení (CHZO), jímž EU uznala jeho kvalitu a význam jeho původu? Označení se vztahuje na modrosemenný mák splňující normy na potravinářské využití vypěstovaný v celé ČR.

 

Nepečený makový cheesecake

Lehká klasika letních dní. Kombinace kyselé a sladké chuti řadí cheesecake mezi nejoblíbenější kousky kaváren a cukráren. Proč si ho neudělat i doma, když příprava je tak jednoduchá.

Recept:

8-12 osob        30 minut + 3 hodiny na ztuhnutí

 

dort250 g máslových sušenek 

150 g másla 

600 g mascarpone

400 g zakysané smetany

200 g cukr moučka

200 g celého máku (můžete i mletý)

10 g práškové želatiny 

(4 lžíce vody)

 

Máslové sušenky rozmixujte najemno, přidejte rozpuštěné máslo a pomocí rukou prohnětejte, aby se ingredience co nejvíce spojily. Směs vysypejte do dortové formy vyložené pečicím papírem. Rukou vše rovnoměrně natlačte na dno. Jako pomocník nám při téhle práci může posloužit například rovné dno sklenice či hrnečku. Takto připravený korpus vložte do lednice a nechejte ztuhnout. Mezitím si připravte krém. 

Mascarpone, zakysanou smetanu, cukr a mák společně vyšlehejte. Želatinu v samostatném hrnci zalijte vodou, nechejte 5 minut nabobtnat. Poté pomalu zahřívejte, dokud se želatina zcela nerozpustí (nesmí se vařit). Po lžících k ní přimíchávejte krém. Vše vlijte do formy se sušenkovým korpusem a nechte minimálně dvě hodiny ztuhnout. Hotový cheesecake můžete ozdobit broskvemi, slaným karamelem, sezónním ovocem a levandulí.

Tip: Máslové sušenky můžete nahradit sušenkami kakaovými nebo karamelovými a pozměnit tak výslednou chuť dle vlastních představ.

 

Ovesná kaše s makovým „mlékem“ 

Může být snídaně ještě jednodušší? K celému vaření vám bude stačit jedna pánev a postupné přidávání ingrediencí.

Recept:

30-40 minut    2 osoby 

 kaše

100 g ovesných vloček 

2 lžíce třtinového cukru 

300 ml makového „mléka“ 

špetka soli 

lžíce vlašských ořechů

2 lžíce celého máku nebo dle chuti 

sezonní ovoce 

 

Ovesné vločky opražte na suché pánvi, dokud se vločky nerozvoní a nezačnou lehce zlátnout. V tuto chvíli přidejte třtinový cukr, párkrát promíchejte a ihned zalijte makovým „mlékem“ a odstavte z ohně. Takto nechejte vločky odpočívat 15-30 minut. Poté je opět vraťte na sporák a na mírném plamenu vařtee, dokud nebude mít kaše požadovanou hustotu.

Hotovou kaši naservírujte  do mističek, ozdobte celým mákem, ořechy a oblíbeným ovocem.

Tip: Do ovesné kaše můžete během vaření přidat sušené ovoce či ořechy. Výsledkem bude vydatnější verzi :-)

 

Maková omeleta s rukolou, avokádem a rajčaty 

Recept:

15 minut         2 osoby 

 omeleta

6 vajec 

3 lžíce praženého celého máku 

2 hrsti rukoly 

3 rajčata 

1 avokádo 

sůl, pepř

citronová šťáva

 

Nejdříve si na suché pánvi opražte celý mák. Následně rozklepněte vejce a  rozmíchejte se solí, pepřem a opraženým mákem. Vlijte směs na rozpálenou pánev a nechejte ztuhnout. Vedle si připravte salátek, kterým budete omeletu plnit. V míse smíchejte rukolu, nakrájená rajčata a pokrájené avokádo na středně velké kostky. Vše dochuťte solí, pepřem a podle chuti i citronovou šťávou. Hotové omelety naplňte salátem a ihned podávejte.

Tip: Omeletu můžete obohatit přidáním uzeného lososa, který pozvedne klasickou omeletu na gurmánský zážitek.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: agenturní foto