Grilovací sezonu roku 2018 zahajuje Vitana již potřetí svou oblíbenou Školou grilu! I tento ročník vedl svou mistrnou rukou šéfkuchař Ivan Vodochodský. Během chvíle vykouzlil pár originálních receptů a zavalil nás nepostradatelnými radami, kterými je dobré se v rámci úspěšné grilovačky řídit. Opět hravě předvedl, jak snadno lze za grilem vykouzlit gurmánské pochoutky.
Také tento rok na to nebyl sám. Vitana, český odborník v oblasti koření, totiž přistoupila k tématu přátelského letního grilování hravě a připravila si pro své spotřebitele koncept letního „gorilování“. Ivanovi Vodochodskému pomáhala na grilovačce gorila – maskot letošní „gorilovací“ sezony, protože každá grilovačka, ať už s přáteli, nebo v rodinném kruhu, je hlavně o dobré náladě, pořádném kusu masa a o tom správném a bodrém grillmasterovi. Představeny byly také 4 nové gorilovací směsi: Gorilovací koření na steak, na krkovičku, na kuře a na zeleninu.
„Při grilování rádi vsázíme na osvědčenou klasiku,“ říká Alice Feixová z oddělení marketingu společnosti Vitana. „Na grilování si většinou zveme rodinu, přátele a chceme mít jistotu, že si pochutnají. Navíc hodně kuchařek má problém s tím, že během grilování nemůže ochutnat a výslednou chuť doladit. Proto i zkušenější kuchařky často spoléhají na kořenicí směsi od osvědčených značek. Naše uzavíratelné sáčky na suchý zip jsou při venkovním grilování také zajímavým bonusem.
Grilování je hlavně o mase, nicméně v poslední době roste popularita grilování sýrů a zeleniny. „I na tyto potraviny samozřejmě máme kořenicí směsi se sníženým obsahem soli nebo zcela bez soli,“ dodává Alice Feixová.
GRILOVÁNÍ, GORILOVÁNÍ, ZA GRILEM JSME HRAVÍ!
Milé dětské přeřeknutí značí uvolněnost a dobrou náladu při grilování. Šéfkuchař Ivan Vodochodský opět dokázal, že pohoda a příprava kvalitního pokrmu mohou jít ruku v ruce. Vyzkoušejte jeho tipy a ochutnejte skvělé kuře nebo vepřovou panenku podle Ivana Vodochodského.
KUŘECÍ SATAY
Náročnost: jednoduché
Doba přípravy: 30 minut, hodina marinování, 15–20 minut grilování
Ingredience: 600 g kuřecích vykostěných stehen – vrchní část
Marináda
- Gorilovací koření na steak Vitana
- 1 šalotka
- 4 stroužky česneku
- 3 lžíce Sójové omáčky bez lepku Vitana
- 3 lžíce rýžového vína
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce limetkové šťávy
- 1 lžíce arašídového oleje
Bambusové grilovací jehly
Arašídová omáčka
- 400 ml kokosového mléka
- 1 hrnek nesolených arašídů
- Čína – bez soli Vitana
- Chilli kousky Vitana
- Sójová omáčka sladká Vitana
- 1 lžička sezamového oleje
- 1 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce oleje
Postup
Suroviny na marinádu rozmixujeme do hladké pasty. Kuřecí stehna nakrájíme na silnější proužky. Ty napichujeme a současně omotáváme okolo grilovacích jehel tak, aby vznikly malé závitky. Špízy potřeme olejem a vložíme do menšího pekáčku. Přelijeme marinádou a necháme několik hodin marinovat. Odleželé špízy otřeme od marinády a grilujeme dozlatova za občasného otáčení a potírání olejem.
Suroviny na omáčku rozmixujeme a vzniklou pastu zahřejeme – nevaříme!
VEPŘOVÁ PANENKA, KARAMELIZOVANÉ ŘEDKVIČKY
Náročnost: jednoduché
Doba přípravy: 30 minut, 60 minut marinování, 30 minut grilování
- 600 g vepřové panenky
- 200 g anglické slaniny na plátky
- 300 g mladých ředkviček (nebo karotky)
- 100 g másla
- 4 lžíce balzamikového octa
- Gorilovací koření na krkovičku Vitana
- Medvědí česnek Vitana
- Vitana mlýnek 4 pepře
- Vitana mlýnek Mořská sůl
Postup
Panenku očistíme, okořeníme Gorilovacím kořením Vitana, obalíme slaninou a stáhneme pomocí alobalu do válečku. Grilujeme na grilu asi 20 minut (vnitřní teplota 65 °C), poté rozbalíme a zprudka opečeme.
Ředkvičky nakrájíme na plátky a necháme je zkaramelizovat v másle, balzamikovém octu a Medvědím česneku Vitana.
SPECIÁLNÍ EDICE GORILOVACÍHO KOŘENÍ
Gorilovací koření na krkovičku
Postará se o mírně pikantní aroma, maso krásně provoní a zvýrazní chuť pečeného masa. Osvědčená klasika mezi grilovacími dobrotami je hravě hotová.
Cena: 18,90 Kč
Koření pro báječnou přílohu ke grilovaným masům. Speciální směs česneku, zázvoru a aromatických bylinek skvěle dochutí všechny druhy zeleniny a zeleninové pokrmy. Dodá šmrnc i grilovaným masovým specialitám.
Cena: 18,90 Kč
Gorilovací koření na steak
Hrubě drcený pepř, římský kmín, bílá hořčice a jemnost sladce ostré chuti koriandru. Jedinečná směs dodá masu správně pikantní originální chuť.
Cena: 18,90 Kč
Gorilovací koření na kuře
Delikátně umleté bylinky, sladká paprika a kmín jsou zárukou chutné grilované dobroty, např. lahodného kuřete, pečené krůty nebo drůbeží rolády.
Cena: 18,90 Kč