Léto přichází a s ním i teplé večery, které lákají k venkovnímu posezení s rodinou nebo přáteli. Už není na co čekat – stačí oprášit gril, naložit maso a začít opékat. Skvělým pomocníkem jsou řecké balzamikové krémy Kalamáta Papadimitirou, které se hodí jak do marinád, tak do salátů. Výborné jsou ale také do klasických jídel vařených nebo pečených doma a dokonce i do dezertů.
Šéfkuchař restaurace La Casa Argentina Jan Souček pro letošní sezónu připravil množství receptů s balzamikovými krémy, mezi kterými dostaly své místo polévky, hlavní chody, saláty i dezerty. Zatímco na horké letní dny se hodí například salát s hruškou marinovanou ve víně a balzamikovém krému s pomerančem a citrónem, gorgonzolou a pomerančovým dresinkem, v deštivém počasí přijdou vhod nudličky z panenské svíčkové se zeleninou, chili balzamikovým krémem, rajskou omáčkou a rýží. Milovníky sladkého potěší zase čokoládový fondant s omáčkou z višní, balzamikového krému s pomerančem a citrónem a vanilkovou zmrzlinou.
Správnou chuť dodají grilovanému i pečenému masu vhodně zvolené marinády, do kterých stačí maso na několik hodin (ideálně vždy přes noc) naložit. Jejich příprava je v zásadě velmi jednoduchá a nezabere víc než několik minut. Fantazii se přitom meze nekladou.
Tipy na rychlé marinády na maso:
- Marinádu z BBQ balzamikového krému, nasekaného tymiánu a rozmarýnu, olivového oleje, rozmačkaného česneku, dijonské hořčice a najemno nakrájené cibule využívá Honza Souček v receptu na kuřecí prsa obalovaná v kukuřičných lupíncích.
- Fíkový balzamikový krém Kalamáta Papdimitriou smícháme s rozdrceným česnekem, trochou vody, tymiánem, osolíme a opepříme. Tato marináda se hodí na vepřové maso, například pečený bůček.
- Sladší marináda z BBQ balzamikového krému, povidel, kečupu, česneku, soli a olivového oleje vynikne třeba na grilovaných žebrech.
- Svěží marinádu na kuřecí křídla připravíme smícháním plnotučné hořčice, kečupu, bílého balzamikového krému s pomerančem a citrónem, česneku, sekané petržele, soli a olivového oleje.
- Z chili balzamikového krému, sezamového oleje, poloviny nastrouhaného zázvoru, omáčky Kikoman, soli a pepře připravíme marinádu, která perfektně dochutí rybí maso.


Pět příchutí pro všechny příležitosti
Na českém trhu je k dostání celkem 5 příchutí balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou: klasický tmavý krém využijete jak do salátů, tak i do polévek nebo dezertů, bílý s pomerančem a citrónem se svou svěží chutí ladí s ovocem, zeleninou nebo rybami a nasládlý tmavý fíkový krém chuťově pozvedne maso i saláty. K těmto třem letos přibyly dvě novinky, které jsou nejlepší právě na grilované dobroty – bylinkový BBQ a pikantní chili.
Všechny balzamikové krémy jsou vhodné i pro ty, kteří musejí dodržovat bezlepkovou dietu. Navíc v jedné porci obsahují jen 17 kalorií a žádný tuk, takže si ho mohou dopřát i ti, kteří si hlídají štíhlou linii.
Balzamikové krémy jsou k dostání v obchodních řetězcích Billa, Tesco, Globus, Makro a Albert hypermarket. Prodávají se v praktickém 250ml balení za doporučenou cenu 99,90 Kč. Více informací najdete na www.papadim.com/cs.
Recepty:
Kuřecí prsa marinovaná v BBQ balzamikovém krému Kalamáta Papadimitriou a obalovaná v kukuřičných lupíncích, s pečenou dýní, chorizem a kysanou smetanou
600 g kuřecích prsou
400 g kukuřičných lupínků
600 g muškátové dýně
100 g salámu chorizo
250 g zakysané smetany
4 lžíce BBQ balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
3 vejce
100 g mouky
4 lžíce olivového oleje
2 lžíce medu, sůl
4 dvaceti gramové špalíčky zmrazeného másla
2 lžíce nasekaných bylinek (rozmarýn a tymián)
Do očištěných kuřecích prsou vyřízneme malou kapsu, do které vložíme špalíček másla. Z BBQ balzamikového krému, 2 lžic olivového oleje, lžíce bylinek a soli vymícháme marinádu, ve které necháme kuřecí prsa marinovat minimálně dvě hodiny. Prsa vyjmeme z marinády, lehce osušíme, z jedné strany pomoučníme a namočíme v rozšlehaných vejcích. Poté vložíme do rozdrcených kukuřičných lupínků a rozložíme na plech. Pečeme v troubě na 180 °C cca 20 min. Dýni nakrájíme na kostky 2 cm velké a opečeme na olivovém oleji do změknutí, před koncem přidáme chorizo nakrájené na tenké nudličky, bylinky, osolíme a zakápneme lžící medu. Zakysanou smetanu lehce osolíme a použijeme ji jako studenou omáčku.
Nudličky z panenské svíčkové se zeleninou, chili balzamikovým krémem Kalamáta Papadimitriou, rajskou omáčkou a rýží
2 lžíce chili balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
1 žloutek
2 lžíce solamylu
3 lžíce sójové omáčky
100 ml konzervovaných loupaných rajčat
2 cibule, 6 stroužků česneku
100 g pórku, 100 g cukety
1 červená paprika
5 lžic oleje
4 porce dušené rýže
Vepřovou panenku nakrájíme na nudličky, přidáme žloutek, solamyl, sójovou omáčku, tři stroužky rozdrceného česneku, lehce osolíme a dobře promícháme. Cibuli nakrájenou na nudličky zprudka opečeme na oleji, přidáme na nudličky nakrájenou papriku, cuketu, pórek a tři stroužky rozmačkaného česneku. Zeleninu lehce orestujeme, nesmí příliš změknout! Poté přidáme drcená rajčata, chili balzamikový krém a lehce osolíme a ještě chvíli restujeme. Nudličky z panenské svíčkové opečeme na rozpáleném oleji. Po opečení přidáme do zeleninové směsi, necháme provařit, dle potřeby dochutíme. Podáváme s dušenou rýží.
Steak z nízkého roštěnce marinovaný v BBQ balzamikovém krému Kalamáta Papadimitriou
4 lžíce BBQ balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
3 lžíce olivového oleje
8 plátků slaniny
200 g gorgonzoly
3 lžíce chili balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou
2 lžíce nasekaných bylinek (tymián a rozmarýn)
400 g směsi různých druhů salátu
Z BBQ balzamikového krému a olivového oleje vymícháme marinádu. Steaky osolíme, opepříme, obalíme nasekanými bylinkami a vložíme do připravené marinády. Necháme marinovat alespoň hodinu. Pečeme na rozpáleném grilu z obou stran asi 10-15 minut. Slaninu na grilu opečeme dokřupava. Listy salátu vložíme do mísy, dochutíme chili balzamikovým krémem, dvěma lžícemi olivového oleje a solí, přidáme na menší kousky rozmačkanou gorgonzolu. Podáváme s masem a opečenou slaninou.
Salát s hruškou marinovanou ve víně a balzamikovém krému Kalamáta Papadimitriou s pomerančem a citrónem, gorgonzolou a pomerančovým dresinkem
10 lžic balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s pomerančem a citrónem
2 dl bílého vína
1 tyčinka skořice
100 g cukru
250 g gorgonzoly
2 pomeranče
3 lžíce olivového oleje
sůl a pepř
400 g různých salátů
Na pánvi rozpustíme cukr na světlý karamel, do kterého nalijeme bílé víno, 5 lžic balzamikového krému s příchutí citronu a pomeranče, skořici a necháme vařit. Přidáme oloupané a na měsíčky nakrájené hrušky, které vaříme asi 4 minuty doměkka. Uvařené hrušky vychladíme v chladničce. Z pomerančové šťávy, olivového oleje, zbylého balzamikového krému s příchutí citronu a pomeranče, soli a pepře vymícháme dresink, který promícháme s natrhanými listy salátů, marinovanými hruškami a gorgonzolou.
Čokoládový fondant s omáčkou z višní, balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s pomerančem a vanilkovou zmrzlinou
125 g hořké čokolády
5 lžic balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou s pomerančem a citrónem
3 vejce
80 g hladké mouky
125 g másla
200 g mražených višní
200 g zmrzliny
V míse vyšleháme do husté pěny vejce s cukrem, pomalu zašleháváme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Do vzniklé směsi vmícháme hladkou moukou. Směs nalijeme do silikonových formiček a upečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 9 minut tak, abychom měli střed tekutý. Na pánvi rozpustíme cukr na karamel, přidáme višně a balzamikový krém s pomerančem a citrónem. Asi 6 minut redukujeme na ohni do konzistence omáčky. Omáčku podáváme s vanilkovou zmrzlinou a horkým fondantem.