ijournal.cz

Praha našla vánoční strom, bude z Krompachu v Libereckém kraji

red Zdroj: Taiko, a.s. 18.10.2024 Zajímavosti

Smrk ztepilý Krompach 1, foto Taiko, a. s.Praha našla letošní vánoční strom.
Z pětačtyřiceti kandidátů přihlášených do soutěže Hledá se strom vybrala komise krásně rostlý a zhruba dvaadvacet metrů vysoký smrk ztepilý z obce Krompach na Českolipsku. Soukromý majitel jej do soutěže přihlásil, protože strom přerostl hranice jeho pozemku, kde by mohl v budoucnu svým dalším růstem ohrozit sousední nemovitost. Způsobilost stromu ještě tento týden potvrdí odborný dendrologický posudek. Kácení, převoz do Prahy a přípravu stromu na slavnostní zahájení adventu zajistí jako každoročně městská společnost Technologie hlavního města Prahy, která v roli správce veřejného osvětlení současně realizuje slavnostní vánoční světelnou výzdobu v pražských ulicích. Strom bude pokácen v sobotu 23. listopadu a po týdenním zdobení se během prvního adventního víkendu, slavnostně rozsvítí na svém tradičním místě na Staroměstském náměstí uprostřed pražských vánočních trhů.

 

„O tomto víkendu se začal psát nový příběh vánočního stromu, který byl letos vybrán v Libereckém kraji. Nemůžu se dočkat, až rozzáří Staroměstské náměstí a vytvoří nezapomenutelnou vánoční atmosféru pro všechny Pražany během adventu. Vánoční svátky sice jednou skončí, ale stejně jako v minulém ročníku, i tento strom bude mít svůj druhý život. Ten loňský se po odzdobení proměnil v zahradní nábytek pro dva domovy seniorů, a tak v této podobě přináší radost i po Vánocích. Už teď jsem zvědavý, kam poputuje dřevo z toho letošního stromu a jaký další příběh nám bude vyprávět,“ řekl Michal Hroza, pražský radní pro oblast infrastruktury.

Podle předsedy představenstva THMP Tomáše Jílka má v tuhle chvíli Praha vybrány stromy pro obě hlavní náměstí. „V sobotu 23. listopadu je tradičně naplánováno kácení stromu pro Staroměstské náměstí v obci Krompach. Ve stejný víkend se pokácí také druhý strom, který budeme umísťovat na Václavské náměstí. Pochází rovněž od soukromého majitele, shodou okolností ze stejné části Libereckého kraje, z obce Bílý Kostel nad Nisou. Kácení a převoz stromů realizujeme ve spolupráci s odbornou firmou. Stromy se nejprve převezou do areálu na okraji Prahy. Do centra metropole vánoční strom převážíme z bezpečnostních důvodů až po půlnoci, konkrétně to bude v noci z pondělí na úterý 26. 11. Do ranních hodin bude strom bezpečně ukotven v šachtě na Staroměstském náměstí a v průběhu týdne ozdoben,“ řekl Tomáš Jílek.

„Děkujeme všem, kteří nám nabídli strom! Rekordní počet tipů, celkem 45 ukazuje, že téma vánočního smrku na Staroměstském náměstí je pro Čechy z celé země důležité. Pečlivě jsme vše s kolegy vyhodnotili a věřím, že volba Pražany i návštěvníky města potěší. Práce na samotných trzích už jsou také v plném proudu a těšíme se, až je pro všechny otevřeme,“ říká Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, a. s., organizátora trhů na Staroměstském a Václavském náměstí v Praze 2024.

 

Více informací o trzích a podmínkách soutěže najdete na

http://www.trhypraha.cz/vanocni-strom/

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Taiko, a.s.