ijournal.cz

Podzimní návrat dětí do škol: Klíčová je podpora imunity

red Zdroj: Danone 17.10.2024 Krása a zdraví

Podzim je tady a s návratem dětí do školek a škol se zvyšují nároky na jejich imunitní systém. Po letních prázdninách se setkávají s větším množstvím vrstevníků, což přináší vyšší riziko šíření respiračních nemocí. Právě v tomto období je proto zásadní zaměřit se na podporu imunity našich nejmenších, abychom je před nepříznivými okolními vlivy ochránili.

Back to school

„Podzimní měsíce představují pro dětskou imunitu výraznou zátěž. Kromě dostatečného pohybu a spánku jsou důležité pro udržení správné imunity  i vitamíny D a C. Tyto vitamíny hrají klíčovou roli v obraně proti infekcím. Vhodná jsou také probiotika, která podporují zdraví střev. Zvýšeným příjmem těchto živin můžeme dětem výrazně pomoci s podporou prevence před sezónními respiračními infekcemi,“ vysvětluje MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení.

Podpora imunitního systému dětí by měla být komplexní. Vyvážený a pestrý jídelníček obohacený o potraviny s probiotickými kulturami může pomoci podporovat zdravý střevní mikrobiom. Ten pak pomáhá podporovat imunitní systém. Vitamín D přispívá k normálnímu fungování imunitního systému a je potřebný zejména v měsících s nižším slunečním svitem.

Actimel

Brand manažer značky Actimel Lukáš Hlaváček doplňuje: „Kombinace vitamínů D a C představuje účinný nástroj, jak podpořit imunitu nejen dětí, ale i dospělých. Věříme, že společně s hořčíkem se tato trojkombinace v našem novém Actimelu stane spolehlivým spojencem pro podporu zdraví celé rodiny.“

Nezapomínejme také na důležitost pravidelného pohybu a kvalitního spánku, které hrají nepostradatelnou roli v celkovém zdraví dětí. Předškoláci by měli spát až 12 hodin denně, školáci potom zhruba 10 hodin. Když navíc hned po probuzení zařadíte rychlou rozcvičku, pomůžete sobě i svým dětem zvládnout podzimní sezónu ve zdraví a pohodě.

Back to school

10 tipů pro posílení imunity vašich dětí na začátku školního roku

1. Začněte den se zakysaným mléčným nápojem, ideálně s obsahem probiotických kultur, které podporují rovnováhu střevního mikrobiomu, a tím také přispívají k obranyschopnosti organismu.

2. Vitamíny pro všechny: Vybírejte pro své děti produkty s vysokým obsahem vitamínu D a vitamínu C, které aktivně přispívají k posílení imunitní odpovědi organismu a zlepšují obranyschopnost.          

3. Obohaťte jídelníček svojí rodiny také o další vitamíny a minerály jako např. vápník pro zdraví kostí a zubů a hořčík, který pomáhá snižovat únavu.  

4. Pravidelný pohyb: Povzbuzujte své děti, aby využívaly školní přestávky na krátké procházky nebo hry. Aktivně strávený čas podporuje efektivní fungování imunitního systému.   

5. Zdravá svačina: Mějte pro děti po ruce zdravé snacky bohaté na živiny a probiotika, které příznivě ovlivňují střevní mikrobiom, a tím také přispívají k obranyschopnosti organismu.

6. Dostatečný spánek: Zajistěte, aby vaše děti spaly minimálně 7-8 hodin denně, aby jejich tělo mělo čas na regeneraci.

7. Hydratace: Dohlédněte na to, aby děti pily dostatek vody, aby jejich tělo mohlo efektivně fungovat a podporovat správnou funkci imunitního systému.

8. Výživný oběd: Dbejte na to, aby byl oběd vašich dětí vyvážený a pokryl příjem potřebných vitamínů a minerálů, které podporují jejich zdraví a každodenní energii.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Danone