ijournal.cz

Plíseň v domácnosti? Riziko pro zdraví. Víte, jak jí předcházet?

red Zdroj: UNILEVER ČR, spol. s r.o. 12.10.2024 Hi-tech a bydlení

Plíseň, nevítaný host, který dokáže napáchat škody na zdraví i domácnosti. Daří se jí především ve vlhkém a chladném prostředí, které se méně větrá. Přinášíme tipy, jak plísni v domácnosti předejít a jak s ní efektivně zatočit.

 zdroj Pixabay


Jak poznat plíseň

Plíseň je druh houby, která se množí prostřednictvím spor. Tyto mikroskopické spory jsou přítomny prakticky všude, uvnitř i venku. Problémem se stávají, když najdou vlhké prostředí k usazení a růstu. Mezi běžné typy domácích plísní patří Aspergillus a Cladosporium. Tyto houby produkují tmavě hnědé, nebo černé výrůstky. Zatímco kvasinky druhu Rhodotorula produkují růžové výrůstky, které se často vyskytují například na sprchových závěsech. Čištění chlornanovým přípravkem zabíjí mikroskopické houby (plísně i kvasinky), ale také odstraňuje a vybělí černé, hnědé a jiné barevné pigmenty, díky nimž je skvrna viditelná. Pravidelným čistěním míst náchylných ke tvorbě plísně chlornanovým přípravkem lze tomuto problému předcházet. Včasná detekce je zásadní pro zabránění šíření plísní a kvasinek. Mezi běžné příznaky plísně patří zatuchlý zápach, viditelné skvrny (často černé, zelené nebo bílé) a přítomnost rozmazaných nebo slizkých textur na površích.

 

Najděte a odstraňte zdroj plísně pečlivě

Nejlepší způsob, jak se s plísní vypořádat, je v první řadě zabránit jejímu růstu. Důležité je regulovat úroveň vlhkosti v interiéru pod 50 %. Prostory s vysokou vlhkostí, jako jsou koupelny a kuchyně, je potřeba řádně větrat. “Příčinou vlhkosti mohou být jakékoliv netěsnosti v potrubí, střechách nebo oknech, skrz které se dostane do interiéru voda. K prevenci plísní pomáhá dobré proudění vzduchu v celé domácnosti, abyste snížili pravděpodobnost vlhkosti a pravidelné čištění míst náchylných k vlhkosti, jako jsou sprchové závěsy, obklady v koupelně a okenní parapety,” říká Lucie Štěpánková, Brand Manager značky Savo. Pouze chlornanové přípravky jsou účinné na odstranění plísně, odbarvení skvrn a odstranění zatuchlých pachů způsobených výskytem hub.

 


Savo_Dezinfekce_proti plisnim_500ml_144,90KcJak plísni předcházet

Účinným prostředkem v boji proti plísni může být například Savo proti plísním, tekutý dezinfekční přípravek ve spreji, který účinně odstraňuje plísně, kvasinky, řasy a houby v domácnosti již po prvním použití. Povrch vydezinfikuje a krásně vybělí. Výsledek je viditelný okamžitě.
Savo_Dezinfekce_proti plisnim_koupelna_500 ml_144,90Kc
“Savo proti plísním ničí i plíseň, kterou ještě není vidět. Je tedy vhodné používat Savo proti plísním pravidelně na místa, kde by se plíseň mohla začít tvořit. Zajistíte tak perfektní čistotu vaší domácnosti.Praktický mechanický rozprašovač vám zaručí snadnou manipulaci a přístup i k těžko dostupným místům. Můžete jej použít na různé povrchy: stěny, keramiku, obklady a spáry, omítky, zdivo, kámen, smalt, plasty, akrylátové povrchy, silikon, gumu, nerez,” popisuje Lucie Štěpánková.

 

Zdravotní rizika

Růst plísní může vést k různým zdravotním problémům, zejména u lidí s alergiemi, astmatem nebo oslabeným imunitním systémem. Mezi běžné příznaky patří dýchací potíže, ucpaný nos, podráždění kůže a podráždění očí. Dlouhodobé vystavení plísním může tyto příznaky zhoršit a vést k vážnějším zdravotním problémům.

 

Savo dezinfekce proti plísním ve spreji, nezávazná doporučená prodejní cena 144,90 Kč.

Savo dezinfekce proti plísním v koupelně ve spreji, nezávazná doporučená prodejní cena 144,90 Kč.


K dostání v běžné maloobchodní síti prodejen.

Používejte biocidy bezpečným způsobem. Před použitím si vždy přečtěte označení a informace o přípravku.

 

 

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: UNILEVER ČR, spol. s r.o.