ijournal.cz

Růžoví spojenci na podporu imunity

red Zdroj: Vitar 7.9.2024 Krása a zdraví

Stačí pečovat o svůj nos, zvlhčovat vzduch, hodně pít a dopřát si pořádnou dávku vitaminů, abyste nepříznivé podzimní období zvládli bez chřipky a nachlazení.


Hlavním ochranným valem, který brání bakteriím a virům dostat se při dýchání do našeho těla, je nos. Částečky prachu, ale i škodlivé mikroorganismy se při dýchání zachycují o nosní chloupky, nalepí se na sliznici a pomocí mikroskopických výběžků, řasinek, jsou postupně posunovány do nosohltanu a nakonec do žaludku. A ten už si s nimi snadno poradí. Pokud ale vlhkost vdechovaného vzduchu poklesne pod 40 %, sliznice dýchacích cest začínají vysychat. Aktivita řasinek se snižuje, obranyschopnost slábne. V přetápěných bytech přitom relativní vlhkost vzduchu často klesá až pod 20 %! Probouzíte se ráno v pocitem sucha v ústech, škrábáním v krku a s popraskanými rty? Pak to s velkou pravděpodobností bude i váš případ.

 

Odpařujte, zamlžujte, stříkejte

Je zřejmé, že zvlhčování vzduchu je jednou z hlavních fint na udržení zdraví. Jaký způsob ale zvolit? Zvlhčovače vzduchu jsou na trhu k dispozici ve třech variantách – parní, ultrazvukové a mechanické. Parní přístroje vyrábějí vodní páru postaru, odpařováním tenké vrstvičky vody na topném zařízení. Ultrazvukové zvlhčovače „rozbíjejí“ vodu na mikroskopické kapičky, které ventilační systém rozprašuje do vzduchu v podobě jemné mlhy. Posledním typem zvlhčovadel jsou domácí fontánky – jejich účinnost není příliš velká, zato ale plní i dekorativní a relaxační funkci. Ani ultrazvukové přístroje, ani fontány ovšem nejsou schopné zničit bakterie, které se za provozu ve vodě namnoží.  „Zavlažovat“ také můžete přímo nosní sliznici. Rozprašovače, umožňující stříkat jemný aerosol do nosu, si rychle získaly oblibu. Používá se roztok čištěné mořské vody nebo přírodní minerálka. Slaná voda je totiž pro nosní sliznici přirozenější, více se podobá vodě, kterou máme v těle.

 

Kdo chce být zdravý, hodně pije

Hydratovaný organismus lépe vyplavuje toxické látky a snáze se vyrovná s útokem virů. Nedostatek tekutin se projeví na barvě moči, která má být v ideálním případě téměř čirá. Blíží-li se její barva spíš žluté, je třeba zavodňovat intenzivněji. Nejvhodnější k doplňování tekutin je čistá voda, dobrou volbou jsou i ovocné čaje a ředěné ovocné šťávy.

Příjemným zpestřením pitného režimu jsou šumivé tablety. Ty s vitaminy a minerálními látkami jsou navíc takovou vitaminovou bombou ve vodě. Hodíte je do sklenice, zašumí a z obyčejné vody je rázem chutný vitaminový nápoj. Je zdravý a přitom láká chutí i vůní, takže člověka přiměje k pití, i když v zimě nemáme zrovna velkou žízeň. Dobrou službu udělají i rozpustné horké nápoje.


horky_napoj_echinacea_77,90 KčRevital Multi 10 s příchutí maliny obsahuje vitaminy skupiny B, C a E, které přispívají ke správné funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání a ochraně před oxidativním stresem. 

Maxi Vita Herbal Horký nápoj brusinka pomůže hned třikrát: dodá tolik potřebnou tekutinu, zahřeje v sychravém dni a přispěje k odolnosti proti nemocem. Vitamin C a zinek jsou významné antioxidanty, které chrání buňky těla před působením volných radikálů a přispějí ke snížení únavy a vyčerpání. Díky extraktu z brusinek pomáhá chránit močové cesty před zánětem. Je bez lepku, laktózy a konzervantů.

 

Nasaďte bylinky a přírodní medicínu

MaxiVita_Herbal_Bylinný_elixír_Brusinka_200mlByliny a léčivé rostliny byly využívány v lidovém léčitelství od pradávna a své místo mají i v dnešní době, kdy se stále více lidí obrací k přírodě. Mezi až překvapivě účinné přírodní prostředky patří Echinacea, která nejenom zdobí zahradu, ale také zvyšuje imunitu, a také šípek, jeden z nejvydatnějších přírodních zdrojů vitaminu C a dalších antioxidantů. Naštěstí už nemusíme sbírat, sušit a louhovat sami a můžeme se spolehnout na prověřené doplňky stravy.

Revital_Multi_malina_20tblBylinný elixír Maxi Vita Herbal Posílení imunity obsahuje 10 vitaminů (vitamin C, E a vitaminy skupiny B) a vysoce koncentrované extrakty z plicníku lékařského a třapatkovky nachové (Echinacey), které pozitivně přispívají ke zvýšení odolnosti proti virům a bakteriím. V lidovém léčitelství jsou tyto bylinky používány při zánětu průdušek a k usnadnění odkašlávání.


Vitaminové tablety Energit Imunita
v legendární plechové krabičce jsou snadno rozpustné v ústech, osvěžující a mají lahodnou ovocnou chuť. Neobsahují cukr ani chemické konzervanty, zato ale spoustu vitaminu C, zinku a především přírodního extraktu ze šípku.

 

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Vitar