ijournal.cz

Dostihy a sázky baví hráče už 40 let. Výročí slaví limitovanou retro edicí s ikonickým kufříkem

red Zdroj: Dino 24.9.2024 Pro děti, Různé

„Hrajeme je vždycky na chatě, když prší.“ „Měli jsme doma ještě to původní balení, ale když jsem se stěhovala, mamka mi ho s sebou nechtěla dát.“ „Narcius a Napoli, ty miluji od malička!“

Adrenalin, napětí, zvraty až do poslední chvíle a šustění peněz, které dodává hře výjimečnou atmosféru. I díky tomu strhávají Dostihy a sázky lidi ke hře po celé generace. Fenoménu českých deskovek se dosud prodalo téměř 4 000 000 kusů a stabilní prodeje kolem 25 000 kusů ročně si drží i v době, kdy je na trhu nepřeberné množství her. Dostihy a sázky prošly za čtyři desetiletí řadou změn a inovací. Dočkaly se i několika speciálů. Při příležitosti 40. výročí se vrací ke kořenům. V limitované edici vychází ve stejném provedení, v jakém roku 1984 poprvé spatřily světlo světa.

Dino_zakladatel_Dino_Toys_Ladislav_Mareš_autor_Dostihy_a_sazky_archiv_Dino_ToysČtyři paradoxy hry, kterou máte nejspíš doma či na chalupě i vy


Milovník koní i dostihů, ne však her


Autorem Dostihů a sázek je Ladislav Mareš
, který nepatřil mezi fanoušky her. Dostal se k nim ryze pragmaticky. Když se snažil zajistit další zakázky pro jabloneckou tiskárnu JAVOZ, kterou tehdy vedl, rozhodl se zmapovat trh a zjistil, že prakticky neexistuje žádná společenská hra pro dospělé. Volba dostihového tématu pro něj byla celkem jasná. Koně a dostihy vždy miloval. Navíc chtěl, aby lidé při hře zažívali opravdové nadšení a adrenalin. A protože za socialismu byly dostihy jednou z mála oblastí, ve které se dalo legálně obchodovat, a dokonce sázet, bylo o základu herního principu rozhodnuto. Díky úspěchu Dostihů a sázek si Ladislav Mareš splnil svůj velký sen a pořídil si vlastní stáje. Při jízdě na koni si před lety způsobil úraz a do sedla se už nevrátil, na ranči je ale stále šťastný.


Hrám přitom zůstává nadále věrný.
V roce 1993 založil vlastní firmu, která je dnes významným českým výrobcem deskových her, puzzle, karet a dalšího hračkářského sortimentu pod značkou Dino. Současný katalog této značky čítá na 600 položek a v čele firmy stojí zástupci třetí generace rodiny Marešových. Jsou jimi Kristýna Miškovská, vnučka Ladislava Mareše, a její manžel Václav. Jednou z prvních věcí, na které se po převzetí vedení firmy podíleli, byla právě retro edice Dostihů a sázek ke 40. výročí hry.

Dino_retro Dostihy a sázky 2024_kompletace ve výrobě_archiv Dino Toys

Negativní reklama, také reklama

Úspěchu hry Dostihy a sázky překvapivě pomohl článek, který v roce 1985 zveřejnil deník Rudé právo. Redaktor v něm do té doby v podstatě neznámou hru pomluvil pro její kapitalistické praktiky. Vyjádřil
i obavu, jak může narušit morálku socialistické mládeže. Právě díky článku se hra stala prakticky přes noc absolutním hitem. Sám Ladislav Mareš často zmiňoval, že před tiskárnou v noci stály nákladní vozy, aby prodejci získali alespoň nějaké výtisky. Vyrábělo se jich v té době zhruba 700 kusů denně, což zdaleka nestačilo.

Pod značkou JAVOZ bylo vyrobeno více než milion kusů. Dalších více než 2,75 milionu kusů vzniklo v produkci Dino. Dostihy a sázky se stále vyrábí a prodávají v počtu zhruba 25 000 kusů ročně. „Mimochodem, pokud jde o zmíněný článek, máma s dědou si na něj dobře pamatovali, originál se jim ale nedařilo najít. Já jsem o tom mluvila v jednom rozhovoru pro média a zřejmě na jeho základě mi ho jedna milá paní zaslala,“ vypráví Kristýna Miškovská.

Dino_40 let DS_akce Velka Chuchle_archiv Dino Toys
Nejlevnější hvězda

Jména, která se mnoha hráčům vepsala do paměti, jsou dobře známá i pamětníkům dostihového sportu. Jde o jména skutečných dostihových koní, z nichž celá řada absolvovala Velkou pardubickou. Právě brožura z roku 1972 s názvem Co chcete vědět o Velké pardubické byla totiž Ladislavu Marešovi inspirací, když jména dvaadvaceti koní do Dostihů a sázek vymýšlel.

Držel se jí ale jen zvolna. A už vůbec se skutečný úspěch koní nepromítl do jejich hodnoty ve hře, naopak. Zatímco v herním plánu je Fantom (spolu s Gavorou) vůbec nejlevnějším koněm, ve skutečnosti je právě on historicky prvním vítězem Velké pardubické. Stalo se tak v roce 1874 a vedl ho žokej Sayers. Oproti tomu Napoli, který je v Dostizích a sázkách nejcennějším koněm, se Velké pardubické nikdy nezúčastnil. Na její start se údajně postavili až někteří z jeho potomků.
Dino_retro Dostihy a sázky_box a hra_archiv Dino ToysZajímavostí je, že v historii Velké pardubické jsou hned dva Neklanové. Jeden závodil ve 30. letech (ten byl plavý), druhý o 40 let později (to byl ryzák). Právě jako ryzák je Neklan vyobrazený i v původním vydání Dostihů a sázek.

Ke své opravdové barvě se v Dostizích a sázkách naopak až s odstupem dopracovala ryzka Lady Anne. V prvotní verzi byla jednou ze tří nádherných běloušů, kteří reprezentovali hnědou stáj. Ani ona nepatří ve hře k velkým tahákům, na závodišti v Pardubicích však zářila. Velkou pardubickou vyhrála hned třikrát.

Ze startovního pole dvaadvaceti koní, kteří už 40 let závodí v rámci Dostihů a sázek, je pozoruhodná
i klisna Lukava. V původním herním plánu je vyobrazena jako tmavší kobylka, která má k závodní figuře daleko. Velké pardubické se ale krásná bělka jménem Lukava zúčastnila hned šestkrát, jednou přitom skončila na vynikajícím druhém místě.

Dino_Dostihy a sázky_archiv Dino Toys

Dostihy bez sázek

Samotná hra se během čtyřiceti let dočkala mnoha změn a inovací. Týkaly se grafického zpracování
i jednotlivých komponentů. Oficiální pravidla přitom zůstávají neměnná. Ukazuje se ale, že co domácnost nebo okruh přátel, to jiné zvyky. Poměrně dost lidí fázi sázek dokonce úplně vynechává a po splnění všech podmínek se pouští jen do dostihů. Právě motiv sázek ale může vývoj hry v mžiku zcela obrátit a dodává hře úplně jinou dimenzi.

40 let dostihů a sázek

Ve čtyřicetileté historii hry vznikly desítky mutací. Jejich provedení odráželo například kupní sílu zákazníků. K vylepšení přispěl rovněž vývoj výrobních technologií.

Již dvacet let se Dostihy a sázky vyrábí v závodě O.K. Oriens Karton v Mnichově Hradišti.

Dino_retro Dostihy a sázky 2024_kompletace ve výrobě_archiv Dino Toys

Současnou podobu má hra zhruba deset let.
Oproti původnímu hernímu plánu je ten dnešní o něco menší, má modernější design a praktičtější obal. Hře náleží certifikát „Bezpečná a kvalitní hračka“, který garantuje bezpečnost i kvalitu výrobku.

V roce 2010 uvedla značka Dino na trh Dostihy a sázky Junior, které jsou určené pro děti od 5 let. Princip zůstává stejný, jen pravidla jsou jednodušší a doplněná
o prvky, které jsou pro malé hráče zábavnější. Děti se ve hře starají o koně a pořizují různé vybavení a doplňky. Této verze Dostihů a sázek se prodá zhruba 15 000 kusů ročně, takže jde o velmi oblíbenou hru.

V roce 2013 vyšla jubilejní edice Cestovních Dostihů a sázek.  Při příležitosti 25. výročí existence značky Dino byla vyrobena limitovaná edice moderněji pojatých Dostihů a sázek s názvem Rychlá Dráha.

Pro úplnost ještě dodejme, že Dostihy a sázky vznikly také v několika zahraničních mutacích. Zamířily do Anglie, Litvy, Estonska, Lotyšska či Maďarska. Největší úspěch však hra slaví v Česku a na Slovensku.

Dino_retro Dostihy a sázky_zabery pri hre_archiv Dino Toys

Legendární kufřík opět na scéně

Při příležitosti 40. výročí vychází Dostihy a sázky v původním provedení. Jde o limitovanou retro edici, která čítá 3 000 kusů.

V kufříku s výrazným motivem sedla, jezdeckých bot i spousty peněz najdou hráči poklad v podobě velkého herního plánu, který si složí ze čtyř samostatných dílů. Znovu ožívají nádherné ilustrace, v nichž růžovou stáj zdobí trojice izabel, neboli koní s výraznou žlutou srstí, a hnědou stáj tvoří trojice bílých grošáků. Vrací se také design dostihových peněz a dalších komponentů. Součástí je rovněž retro návod ke hře. Oproti původnímu hernímu plánu zdobí ten v retro edici jeden milý bonus. Je jím podpis Ladislava Mareše.

Příprava retro edice trvala zhruba půl roku a byla poměrně náročná. Nedochovala se totiž forma na původní herní plán ani grafická data, a tak se musela vyrobit nová. Historický plán, peníze i karty se skenovaly v té nejvyšší možné kvalitě a následovala řada retuší a úprav tak, aby retro edice co nejvíce odpovídala původnímu provedení. Raritou jsou také karty s ostrými (nezaoblenými) rohy, které se tisknou na bezofsetový papír. Ani jedno se dnes již běžně nepoužívá. Poměrně složité bylo přiblížit se původní paletě barev, protože digitální tisk je v tomto výrazně jiný než původní ofset. Další velkou výzvou byla volba materiálu. Zcela atypický tvarem i materiálem je kufřík. Součástí retro edice jsou také původní dřevěné figurky, které v moderních Dostizích a sázkách nenajdete. 

Pokud si chcete udělat radost, obnovit své vzpomínky na dětství nebo se o ně podělit se svými potomky, můžete retro edici Dostihů a sázek pořídit již nyní tam, kde se prodávají deskové hry – tedy především v knihkupectvích, hračkářstvích, hypermarketech, ve specializovaných prodejnách
s deskovými hrami a samozřejmě na e-shopech. Retro Dostihy a sázky stojí 999 Kč. Více informací najdete na mojedino.cz.

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Dino