ijournal.cz

Světový den chleba a pečiva 16. října. Česko má chlebového someliéra

red Zdroj: Svazpekařů a cukrářů v ČR 12.10.2023 Zajímavosti
Svaz pekařů a cukrářů světový den chlebaJiž 16. října oslaví pekaři a jejich zákazníci Světový den chleba a pečiva. Při této příležitosti představí Svaz pekařů a cukrářů v ČR nový edukativní projekt Chlebový someliér, jehož tváří se stal odborník na pečivo Stanislav Janíček.

Dovedete si představit svět bez chleba? Tato základní potravina, která nás provází celým životem, má svůj vlastní svátek, jenž každoročně připadá na 16. říjen. V roce 1945 ho vyhlásila Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) jako den boje proti hladu, kdy bychom se měli zamyslet, jak můžeme přispět k tomu, aby každý člověk na světě měl dostatek této základní potraviny.

„My pekaři v České republice Světový den chleba a pečiva slavíme různými akcemi – odbornými konferencemi, dnem otevřených dveří v pekárnách, ochutnávkami chlebového sortimentu nebo setkáváním pekařů. To vše jsou způsoby, jak propagovat chléb jako nepostradatelnou lidskou potravinu a jak si připomenout jeho důležitost,“ říká Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR, a dodává: „Právě u příležitosti Světového dne chleba a pečiva jsme se rozhodli představit náš nový edukativní projekt Chlebový someliér a odborníka na pekařinu Stanislava Janíčka, který jím bude provázet.“

chleba 

Chlebový someliér

Tváří projektu Chlebový someliér se stal Stanislav Janíček, jenž se pekařině věnuje již od svého dětství. V oboru působí už 25 let a prošel přitom různými profesemi. Cílem projektu Chlebový someliér, který proběhne pod záštitou Svazu pekařů a cukrářů v ČR, je šířit povědomí o chlebu, pečivu a pekařině a předávat široké veřejnosti zajímavé informace z oboru. Klíčovým komunikačním kanálem bude série edukativních videí, jež budou pravidelně zavěšována na nových webových stránkách www.chlebovysomelier.cz a na sociálních sítích Facebook (Chlebový someliér), Instagram (chlebovy_somelier) a YouTube kanále (@Chlebovysomelier).

somelier

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Svazpekařů a cukrářů v ČR