V honbě za vysněnou postavou je úplné vynechání příloh bez jejich adekvátní náhrady jedním z nejčastějších kroků, ke kterému se při hubnutí lidé uchylují. Tato radikální změna se ale z dlouhodobého hlediska nevyplácí a může mít i neblahé zdravotní následky. Snažíte se tímto způsobem hubnout i vy? Prozradíme vám, jak chytře nahradit vysokokalorické přílohy a efektivně snížit celkový příjem kalorií tak, abyste se cítili stále sytí.
Pokud jste se nikdy nepokoušeli o změnu jídelníčku či redukci hmotnosti, jste pravděpodobně jednou z mála výjimek. Většina z nás během svého života nějaké „zaručené“ dietě v honbě za dokonalou postavou podlehla. Vyřazení příloh z každodenního stravování je jednou z nich. Ačkoliv jejich eliminace zpočátku opravdu urychluje hubnutí, v praxi se ukazuje, že to pro většinu lidí není praktické, dlouhodobě udržitelné a ani nutné.
Proč se vynechání příloh dlouhodobě nevyplácí
Častý scénář vypadá tak, že při vynechání například obědové přílohy se tělo o energetický deficit přihlásí později večer, což má za následek dojídání se sladkostmi či velkými porcemi jídla. Pokud to nějaký ten týden přeci jen vydržíte, návrat do starých kolejí většinou bývá s neblahým dvojitým apetitem. „Při dlouhodobém vynechávání příloh si tělo přivykne na nižší příjem a po jejich opětovném zařazení pak hrozí poměrně vysoké riziko jojo efektu,“ potvrzuje Monika Rychlovská Tělupilová, výživová poradkyně Slim Pasta.
Zdravotní rizika
Dlouhodobé vyřazení sacharidů z jídelníčku, může způsobit i velmi nepříjemné zdravotní problémy. Jeden z mnoha výzkumů na toto téma uvádí, že zatímco krátkodobé (cca jeden týden) vyřazení sacharidů může mít za následek ztrátu hmotnosti (většinou se však jedná o úbytek vody), tak jejich dlouhodobá absence (několik měsíců či let) v jídelníčku může způsobit například srdeční arytmii, poškození ledvin, osteoporózu a celkové zhoršení fyzické aktivity.
Konjakové přílohy Slim Pasta: ideální cesta k redukci hmotnosti bez hladovění
Správnou cestou tedy není vyřadit přílohy z jídelníčku, ale vhodně je nahradit. „Ideální je zařadit do stravovacího plánu přílohy z konjaku. Dokonale vás zasytí a díky jejich velmi nízké energetické hodnotě vám pomohou snížit množství přijímaných sacharidů,” popisuje výživová poradkyně Monika Rychlovská Tělupilová.
Konjakové přílohy jsou nízkokalorickou alternativou běžných příloh. Najdete je pod názvem Slim Pasta. Konkrétně tato značka vyrábí přílohy z patentovaného složení – spojením ovesné vlákniny a mouky z rostliny konjak. Přílohy Slim Pasta jsou také bohatým zdrojem cenného glukomannanu – přírodní ve vodě rozpustné vlákniny, která má blahodárný vliv na celkové zdraví a navíc prokazatelně pomáhá ke snižování hmotnosti. “Kalorická hodnota glukomannanu je pro organismus velmi nízká, proto je hojně využíván při redukčních dietách, nadváze a obezitě. U rozpustné vlákniny je běžné, že vstřebává vodu a zvětšuje svůj objem, ale glukomannan má tyto účinky extrémně silné. Je totiž schopen nabobtnat až na úctyhodný 50násobek své původní hmotnosti. Díky tomu vyvolává i přes zanedbatelný energetický obsah zřetelný pocit sytosti v žaludku a potlačuje hlad,” dodává výživová poradkyně Slim Pasta, Monika Rychlovská Tělupilová.
Jak klasické přílohy chutně odlehčit?
Pokud se tedy snažíte hubnout, konjakové přílohy vám ve vaší snaze určitě pomohou. A pokud byste si přeci jen rádi naservírovali běžnou přílohu, pokuste se ji připravit v odlehčené formě nebo doplněnou o zeleninu.
- Milujete bramborovou kaši? Zkuste část brambor nahradit celerem, brokolicí nebo květákem.
- Rýži, kuskus, pohanku nebo bulgur servírujte namíchané s nadrobno nakrájenou zeleninou, například květákem nebo brokolicí.
- Oblíbeným hranolkám, kroketám, bramborákům, topinkám či smaženým palačinkám se raději vyhněte. Smažením zbytečně zvyšujete energetickou hodnotu příloh jídla a zároveň ho „obohacujete“ o škodlivé karcinogenní látky. Kromě jiného tím přitížíte především žaludku a žlučníku.
Tip na produkt:
Konjakové přílohy Slim Pasta mají pouhých 9 kalorií na 100 gramů, což je zhruba o 94 % kalorií méně, než mají běžné těstoviny či rýže. Jsou bio, veganské, bezlepkové, zcela bez sacharidů, cukru a tuku. Hodí se tak i pro diabetiky a celiaky. Kromě toho je snadná i jejich příprava. Přílohy se totiž nevaří, stačí je pouze propláchnout vodou, smíchat s oblíbenými ingrediencemi a je hotovo. Díky jejich neutrální chuti je možné je připravit na stovky způsobů – jako přílohy, do omáček, sladkých pokrmů nebo do polévek.
Slim Pasta nabízí konjakové přílohy ve formě rýže, klasických i thajských nudlí, špaget, penne, fettuccine a lasagní. Cena: 270 g za 75 Kč
Recept:
Thajské červené kari s nízkokalorickou rýží
Červené kari je bezesporu jedním z nejoblíbenějších thajských pokrmů. Je specifické kombinací chutí a vůní, které podlehne snad každý. My jsme si pro vás připravili recept na odlehčenou verzi. Ke kari jsme si naservírovali místo běžné kalorické rýže naši konjakovou rýži Slim Pasta. Ta má totiž až o 94% méně kalorií než běžná rýže, neobsahuje žádné sacharidy, lepek, tuky ani sůl a má pouhých 9 kcal na 100 g. Pokud jste v dietě, nebo si chcete odlehčit jídelníček, tento recept je určený právě vám.
Ingredience:
1 balení rýže Slim Pasta bez nálevu
2 kuřecí prsa bez kosti
1 plechovka kokosového mléka
1 lžíci červené kari pasty
1 cibule
1 lžičku zázvoru
2 lžičky kokosového oleje
hrstku čerstvých fazolových lusků
hrstku hráškových lusků
1 chilli paprička
1 limetka
čerstvý koriandr na ozdobu
Postup:
Oloupejte cibuli a nakrájejte najemno.Kuřecí maso nakrájejte na kostky a osolte ho. V pánvi si rozehřejte kokosový olej a maso s cibulí do ní přidejte. Maso restujte do té doby, pokud nebude lehce opečené. Do pánve přidejte lžičku zázvoru, chilli papričku, červenou kari pastu a cca 2 minuty restujte. Vše zalijte kokosovým mlékem, přiveďte k varu a míchejte, dokud nebude mít omáčka hladkou konzistenci. Pak přidejte fazolky a hráškové lusky a ještě cca 5 minut povařte. Stáhněte pánev z ohně, zakapejte kari limetkovou šťávou, přidejte nasekaný koriandr a vše znovu promíchejte. Připravte si rýži Slim Pasta – vyjměte ji z obalu a propláchněte v cedníku pod tekoucí vodou. Rýže se nemusí vařit, ale aby byla dostatečně teplá, je potřeba ji ohřát. Z cedníku ji vysypte na menší pánev a cca jednu minutu ohřívejte, dokud nebude teplá. Můžete ji dát i do mikrovlnné trouby. Pak už jen naservírujte červené kari do misky a rýži buď přímo ke kari, nebo do druhé misky. Na závěr můžete ještě kari ozdobit koriandrem a pokud to máte rádi ostré, tak i chilli papričkami.
TIP: Vyzkoušejte také další varianty kari, jako je žluté či zelené. Postup je stejný, jen místo červené kari pasty použijete žlutou či zelenou kari pastu.