ijournal.cz

Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu má svého vítěze

red Zdroj: Vitana 5.12.2016 Gastronomie, Zajímavosti

V sobotu 26. listopadu ve středočeském Mratíně proběhl jubilejní desátý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2016. Soutěž, které se zúčastnilo 18 kuchařských týmů, nakonec ovládl učňovský tým z SOU potravinářského v pražské Písnici.

Vítězové_ze_SOU_potravinářského_v_pražské_Písnici_Vitana_Majoneza_Cup_2016

Vítězové letošního ročníku Vitana Majonéza Cup – mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu se rozhodli pro velmi netradiční kombinaci ingrediencí. Porotce kromě chuti ohromili i vkusnou výzdobou a zajímavou vůní. Kromě brambor typu grenaille obsahuje vítězný recept například kopr, zakysanou smetanu, sakuru a je podáván s tatarákem z uzeného lososa.

Příprava_vítězného_salátu_Vitana_Majoneza_Cup_2016

“Týmy předvedly perfektní výkony. Hodně se jich ale dopouští docela častého nešvaru při přípravě bramborového salátu, a to je příliš pečlivé míchání. Z brambor by se neměla stát kaše,” radí člen poroty a pětinásobný šampion ve vaření bramborového salátu Martin Pánek. “Já jsem čekal tradiční recepty, ale některé kombinace byly hodně nečekané. Bylo to poučné,” glosoval výkony kuchařů herec Antonín Duchoslav, který letos porotě předsedal.

Porota_Vitana_Majoneza_Cup_2016

Netradiční přístupy při přípravě bramborového salátu zaujaly také porotkyni Pavlínu Barker z oddělení marketingu společnosti Vitana: „Soutěž pro mě byla hodně zajímavou inspirací. Ukázala, jak si lze pohrát s českou klasikou a přidáním pouze několika ingrediencí, například křenu, kopru či dýně, ji přetvořit ve vynikající moderní salát.“  

Ochutnávka_soutěžních_salátů_Vitana_Majoneza_Cup_2016 

Vítězný recept týmu Diplomati (Barbora Babincová, Jiří Rusz, Jakub Špringl) – SOU potravinářské, Praha 4 – Písnice:

 

1150 gramů brambor grenaille

20 gramů čerstvého kopruMistrovský_salát_-_vítěz_Vitana_Majoneza_Cup_2016

240 gramů salátových okurek

200 gramů Poctivé majonézy Vitana

100 gramů zakysané smetany

20 gramů citronové šťávy                                         

10 gramů soli

10 gramů pepře bílého mletého

tatarák:

250 gramů uzeného lososa

30 gramů citronové šťávy, 2 gramy pepře bílého mletého, 1 gram soli

 

Postup: 

Brambory grenaille uvaříme a nakrájíme na větší kousky, přidáme nakrájený kopr najemno, salátovou okurku rozpůlíme, vyndáme vnitřek, nakrájíme na půl kolečka a dochutíme solí, pepřem bílým, citronovou šťávou a spojíme majonézou se zakysanou smetanou. Následně dozdobíme tatarákem připraveného z nasekaného uzeného lososa, citronové šťávy, dochutíme bílým pepřem a solí.

 

Líbil se Vám článek? Sdílejte ho!

Autor

red

Zdroj: Vitana